Полицейски инспектори на открита среща в пенсионерски клуб „Дълголетие“ в Ямобл

Основната тема на проведената беседа беше „Как да се противопоставим на измамниците“. Старши инспектор К.Радев и инспектор Д.Алексиев припомниха най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами и разясниха как следва да се реагира при обаждане от непознат с искане на пари, независимо дали се представя за познат, роднина, полицай, лекар, социален работник или друг. Полицейските инспектори увериха гражданите, че служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят граждани по телефона за съдействие с искане за даване на пари и ценни предмети.  В свободен разговор с членовете на клуба бяха обсъдени и конкретни случаи на опити за телефонни измами, приложени срямо някои от присъстващите.

Разказите от първо лице предизвикаха оживени коментари. В рамките на срещата беше обърнато внимание  и на измамите придружени с кражби. Случаите, в които измамниците търсят директна среща на улицата или в домовете на гражданите – „Мними врачки, развалящи магии“, „Мними служители, които уж ще съдействат за увеличаване на социалните придобевки“, „Мними търговци на стоки и услуги“ и други. В края на беседата полицейските инспектори получиха покана за следваща среща с членовете на пенсионерския клуб.

Напомняме: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама! При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

Татяна Павлова