Петнадесетият коледен благотворителен бал на община „Тунджа“ събра над 100 хиляди лева за благородна кауза

Коледният благотворителен бал на община „Тунджа“, отново оправда тунджанското дарителство със събраните над 100 хиляди лева. Събитието се състоя на традиционното място в комплекс „Екатерина“, с. Веселиново.
Той отново доказа силата на тунджанската общност, да се обединява в името на голяма цел – тунджанските деца и младежи, и да покаже своята съпричастност и добротворство.
Повече от месец тунджанската общност съпреживява подготовката на благотворителното събитие. Детските градини, училища, пенсионерските клубове и читалища подготвиха красиви сувенири и кулинарни изкушения за коледния благотворителен базар, който впечатли повече от 300 гости на бала с красотата, майсторството и голямото изобилие.
Най-мащабната благотворителна инициатива в целия Ямболски регион започна и с рекорден старт от 25 480 лв.
Дарения бяха и всички експонати за благотворителния търг, който впечатляваше със своето разнообразие – картини на известни художници; кукерски маски; шоколадова коледна торта от сладкарска къща „Систъркейк“; боксови ръкавици на Даниел Асенов – Тайсъна; Икона на свети Антоний Велики, нарисувана от Васил Василев; част от екипа на баскетболиста Александър Везенков; кулинарни изкушения от механа „Странджата БГ“; празнична погача и продукти от Земеделски производител Петрови, с. Гълъбинци и др.
На благотворителното събитие присъстваха деца и младежи, които през годините са подкрепяни с финансови средства от Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране, а именно:
Даниел Асенов – шампион по бокс, подкрепян многократно от община „Тунджа“;
Малкият Виктор, който в деня на бала навърши 7 години и с помощта на средствата от благотворителност е на път да осъществи мечтата си да проходи;
Атанас Стефанов от с. Завой, който с картините, които създава, подпомага деца в неравностойно положение от селото си.
Гости на Петнадесетия благотворителен бал бяха народния представител Мирослав Иванов, областният управител на област Ямбол – Биляна Кавалджиева, кметът на община Ямбол – Валентин Ревански и неговите заместници Енчо Керязов и Васил Александров, както и много представители на местния бизнес.
Водещите на събитието – актрисата Велика Видева и младите кметове на селата Роза и Чарган – Енчо Йоргов и Стоимен Петров, както и общинският съветник Стелиян Славов. Те внесоха настроение сред гостите и ги предразположиха да бъдат щедри и да наддават за експонатите в търга. Част от експонатите, които се продадоха на цени неколкократно над обявените са – потника на Александър Везенков, който бе откупен за 6500 лв.; икона на Свети Антоний – 4000 лв.; картина на художника Иван Даскалов, който също достигна сумата от 4000 лв.; витализирано вино на „Балар“ – 3000 лв. Фирмата, която направи откупки на най-висока стойност за кукерска маска, народна носия, гоблен „Жътва“ и картини на стипендиантки на проф. Мария Нейкова е фирма „Пеликан агро“.
Откупените кулинарни произведения от търга, бяха дарени на различни детски и социални институции в община „Тунджа“ – заместник-кметът Пламен Петров дари печена пуйка на Дневен център за стари хора в с. Генерал Инзово; Павлин Петров дари печено прасенце на Дом за стари хора „Христо Ботев“, с. Болярско; по традиция Красимир Трънков откупи тортата, произведена от неговите дъщери „Систъркейк“ и я дари на Детска градина „Кольо Тенев“, с. Тенево; Атанас Илчев откупи празничната погача и продукти от Земеделски производител Петрови, с. Гълъбинци и ги дари на потребителите на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Франциск“, с. Веселиново.
Участници в програмата бяха коледарчетата от Детска градина „Дечка Сюлемезова“, с. Веселиново; Божидар Димитров от с. Межда; Тони Тонев, Димана и Янимир от с. Маломир; Кристиян Банов и Никола Мирчев от с. Кабиле; Ивайло Милчев от с. Ханово и Танцов състав „Детелини“ от с. Стара река.
В края на вечерта Станчо Ставрев – кмет на община „Тунджа“ благодари на всички за щедростта и съпричастността към каузата в помощ на деца и младежи с високи постижения в образованието, изкуствата и спорта, както и такива в неравностойно положение.