Обновеният Регионален исторически музей в Ямбол отвори официално врати

Официална церемония за откриване на основно ремонтирания и модернизиран Регионален исторически музей в гр. Ямбол се проведе днес. Кметът Валентин Ревански покани трикольорната лента да прережат директорът на музея Стефан Бакърджиев и управителите на консорциума Николай Георгиев и архитект Георги Георгиев. Благодарствен молебен отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий. „За разлика от други общини, които демонтират история, община Ямбол в лицето на кмета Валентин Ревански монтира нова история.“, коментира Николай Георгиев.

Благодарност към общинското ръководство и към изпълнителите изрази и директорът на Регионален исторически музей Стефан Бакърджиев, който отбеляза, че това е първият основен ремонт на сградата на културната институция от 30 години насам.

 „С голяма радост днес отбелязваме завършването на ремонта и модернизацията на  Регионалния исторически музей. Това е важен момент за Ямбол, тъй като музеят е символ на нашата богата история и културно наследство“, каза Валентин Ревански. Той благодари на представителите на изпълнителите и строителния надзор,  както и на всички, които работиха, за да може този музей и ул. „Търговска“ да бъдат включени в предходния програмен период.

Припомняме, че тези два обекта бяха оставени като резервни и не беше предвидено да бъдат изпълнени. Днес улица „Търговска“ и Регионален исторически музей са ремонтирани, след ревизиране и оптимизиране на цените на други обекти (Музей на бойната слава, Художествена галерия „Жорж Папазов“, Младежки дом), предвидени от предното ръководство. По настояване на настоящото общинско ръководство управляващият орган разреши Регионалният исторически музей и ул. „Търговска“ да бъдат включени и изпълнени.

Проектът „Ремонт и модернизация на Регионален исторически музей – гр. Ямбол“ се изпълни в рамките на Инвестиционната програма на град Ямбол, като част от Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“, група дейности „Културна инфраструктура“ и е на обща стойност 1 911 225, 24лв. Финансиран е чрез комбинирана подкрепа по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“2014-2020 г. – Безвъзмездна финансова помощ и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ. 

„Ще се радваме, ако и този обект бъде оценен положително от нашите съграждани. Още повече, че следващите четири години един от приоритетите ни ще бъде и развитието на туризма в нашият град“, каза още кметът Валентин Ревански.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 1 271 596, 24 лв. и с нея е финансирано изпълнението на строително – монтажните работи и част от оборудването и обзавеждането. Останалите дейности по проекта – доставка на оборудване и обзавеждане, строителен надзор, авторски надзор, осигуряване на публичност и визуализация, одит и управление и част от строителните дейности на обща стойност 639 629, 00 лв., са финансирани чрез финансов инструмент Фонд за градско развитие – Юг по ОПРР 2014-2020.

Проектът обхвана ремонт и модернизация на сградата на Регионален исторически музей – гр. Ямбол на ул. „Бяло море” № 2, в Централната зона на град Ямбол, като включваше дейности по цялостно модернизиране на сградата, създаване на достъпна архитектурна среда, въвеждането на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на модерно обзавеждане и оборудване за нуждите на музея.

Срокът за изпълнение на проекта беше 32 месеца, от 23.04.2021г. до 31.12.2023 г.