Областният управител сформира координационен щаб

edf

Със заповед на областния управител на област Ямбол Димитър Иванов бе сформиран Областен координационен щаб, който да координира и организира изпълнението на мерките за предотвратяване разпространението, ограничаване и ликвидиране на болестите Инфлуенца /грип/ по птиците и чума по дребните преживни животни в област Ямбол и усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на съседни държави членки и трети страни. На заседанието на щаба, което се проведе в град Болярово, участие взе лично и министър Румен Порожанов. Службите включени в Областния щаб – ОБДХ, ОДМВР, РДГП, кметове на общини от областта обсъдиха актуалната ситуация и конкретните мерки за овладяване на напрежението и заболяването по дребните преживни животни в региона.

Първите решения на Щаба бяха оповестени чрез медиите от министъра на земеделието. Във връзка с обявеното от БАБХ, по-рано днес, вторично огнище на чума по дребните преживни животни, в Болярово ще бъдат взети втори проби и направени нови лабораторни изследвания. Експертното мнение бе, че фермата с положителна проба, е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. До излизане на резултата обектът се поставя под засилен контрол, наблюдение и дезинфекция. Засилени са и цялостните мерки в региона и проверките по пътищата.
Стопаните на фермата бяха запознати с решенията на Щаба лично и призовани да се ангажират с това фермата и животните да останат изолирани до излизане на пробите. Ситуацията е сложна, но всичко, което се прави в региона е с мисълта да се ограничи заболяването, да се запазят фермите и този бизнес, категорични бяха участниците в щаба.
Утре обезщетенията си ще получат стопаните в селата Странджа и Крайново.