До 2 август трябва да се преустанови отглеждането на прасета в „заден двор“ и в област Ямбол

В 20 километровата зона около индустриалните ферми намиращи се на територията на област Ямбол ДА СЕ ПРЕУСТАНОВИ отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“, реши Централния епизоотичен съвет. Решението е изпратено на областния управител на област Ямбол и за него са информирани в спешен порядък кметовете на засегнатите общини Ямбол, „Тунджа“, Елхово, Стралджа, Болярово. Мярката е във връзка с предприемане на превантивни мерки за недопускане на заболяването африканска чума по прасетата на територията на нашата област.

Срокът за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните в определената за сигурност зона е 2 август 2019 г. /петък/

След изтичане на определение срок компетентният орган Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, пристъпва към умъртвяване на животните.

Областният управител  информира всички кметове за необходимите бързи мерки, които трябва да се предприемат, за да бъдат информирани всички стопани на животни в определената зона.