Нов закон за мерките след епидемичната обстановка

Парламентът подкрепи на първо четене Закона за здравето, предаде БГНЕС. 

Законопроектът бе подкрепен от 121 народни представители, „против“ -24 и „въздържали се“- 39.  Със закона се създава правна възможност след отпадане на извънредната епидемична обстановка, когато е необходимо, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област. 

Мерките, които ще могат да се въвеждат след отмяната на извънредна епидемична обстановка са от общ характер, като провеждане на дезинфекция, дезинсекция и дератизация, редовно проветряване, осигуряване спазването на физическа дистанция, задължение за носене на защитни маски от лицата на определени обществени места и други. 

Предвижда се противоепидемичните мерки да могат да включват и организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране. 

Със законопроекта се правят промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, съществуващата възможност през 2022 г.

Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение. Предложено е законопроектът да влезе в сила от 1 април.