Парламентарни избори 2021: Мария Цветкова, водач на листата на ВМРО: Ще защитавам интересите на моите съграждани от Ямбол

На 4 април гласувайте с номер 1 за доходи, семейство и сигурност

МАРИЯ ЦВЕТКОВА – водач на листата с кандидати за народни представители на ВМРО-БНД в 31 МИР – Ямбол

Родена в град Ямбол, семейна с едно дете. Завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по международна журналистика и НСА. Журналист с 20-годишен телевизионен опит в новини и публицистика. Режисьор и сценарист на военноисторическата документална поредица „Помни войната 1915-1918“. От 2019 г. до момента е народен представител в 44-то Народно събрание. Зам.-председател на Комисията по културата и медиите, един от най-дейните депутати в сферата на културата. Доказа, че милее за родния си град и се бори за интересите на своите съграждани от Ямбол.

Отстоява съхраняването на семейните християнски ценности, българската култура, традиции и история, образованата раждаемост и отговорното родителство, българската кауза в Македония.

 

  • Г-жо Цветкова, кампанията Ви премина под надслов „България над всичко“. Защо?

-ВМРО – Българско национално движение е партията на автентичния, градивен патриотизъм, наследник на възрожденските идеали на Васил Левски, Гоце Делчев, Дамян Груев и хиляди други, посветили и пожертвали живота си за Свободата и Единението на българите в едно общо Отечество. В своите действия и политики ВМРО винаги се е водила от националния интерес и стремежа за благополучие на българския народ. Без значение дали сме в период преди или след избори, ние винаги сме поставяли България над всичко и имаме своите примери и факти. Съхраняването на българската историческа памет, отбелязването на бележити дати от нашата история, почитта към българските национални герои, привличането на млади хора към българската кауза, работата в полза на хората, са малка част от патриотичната линия в политиката на ВМРО.

Защо участвате в тази надпревара? Доскоро бяхте народен представител в 44-ото НС, какво свършихте и какво не  успяхте?

– При участието си в парламентарната и изпълнителна власт успяхме да постигнем добри неща в полза на хората и да изпълним голяма част от обещанията си: повишихме доходите – минималната пенсия вече е 300 лв., а минималната заплата е 650 лв., въведохме данъчни облекчения за семействата, което осигури 450 лв. за едно дете годишно, досега бяха 20 лв., 900 лв. – за две деца, 1350 лв. – за три деца. Премахнахме фигурата на „вечния длъжник“, ограничихме социалния паразитизъм, насочихме усилията на МВР към  битовата престъпност на маргиналните групи, въведохме за тях наказание “труд в полза на обществото”, вместо глоба, която не плащат. Особено добри резултати даде работата ни в сферата на отбраната под ръководството на министър Красимир Каракачанов.  Възродихме и модернизирахме армията, доходите бяха повишени с 48%, въведохме доброволната военна служба, а Националната кампания “Бъди войник” успешно привлича млади хора към редиците на Българската армия. Повишихме заплатите в сферата на образованието, върнахме часовете по Родинознание в училище, преименувахме празника 24 май и възкресихме историческата истина, че кирилицата е българска азбука, основа за славянската книжовност.

Не бяха приети нашите предложения за доброволните отряди за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. Разширяване на пределите на неизбежната самоотбрана и правото за притежание на лично оръжие е нещо, за което ще продължим да настояваме. Не беше разгледана Концепцията за приобщаване на несоциализираните общности, придобила популярност като Концепция срещу циганизацията. Тя трябва да бъде приета от Министерски съвет и да смени модела на “интеграция” изискващ от мнозинството да се съобразява с онези, които живеят на гърба на обществото. Според нас от ВМРО интеграцията на маргиналните цигански общности е възможна само чрез образование, труд и строги санкции при неспазване на законите. Не успяхме да се преборим с фалшивите новини, нашите законопроекти в тази посока бяха отхвърлени на първо четене. Не успяхме да извоюваме повече българска музика да звучи в родния ефир. Предложението на ВМРО за въвеждане на квота за българска музика – минимум 30% от музикалното ежедневно съдържание на радиата и телевизиите у нас също не срещна подкрепа от нито една от останалите парламентарни групи.

  • Въпреки че не бяхте народен представител през целия мандат, за година и половина се превърнахте в един от най-дейните депутати от Ямболския регион. С какво помогнахте специално на своите съграждани?
  • Сред важните теми, които поставих във фокуса на вниманието от най-високата трибуна на Народното събрание, бе доизграждането на новата болница в Ямбол, лечението на пациенти с коронавирус и мерките срещу разпространението на болестта в областта. Застъпих се за пострадалите земеделци и семейства от наводненията в общините Стралджа и Болярово. Заедно с кмета на Маломир Тодор Налбантов, който е втори в листата на ВМРО, защитихме здравето на хората от селото като подадохме сигнал за торене на земеделски земи, непосредствено до вододайната зона на с. Маломир. Заехме се присърце с благородната кауза за спасяване на църквата в селото „Свето Успение Богородично“, която вече е ремонтирана. Разбира се благодарение на хората от селото и най-вече на фирмата, която извърши по-голямата част от реконструкцията на храма за своя сметка.
  • Вие също се включихте в дарителската кампания за събиране на средства за спешния ремонт на православния храм. За краткото време през мандата Ви направихте и други дарения. В кои сфери?
  • Не смятам, че това е нещо, с което трябва да се демонстрира. Ангажирах се с редица културни инициативи и прояви в сферата на спорта. Избрах да подпомогна дейността на клуба по лека атлетика „Тунджа“, защото спортистите заслужават и то много повече подкрепа. Подпомогнах осигуряването на награди на участници в традиционния републикански крос „Диана“. Поощрих кукерската група на село Маломир на ежегодния събор “Кукеровден“, който разпалва пламъка на българщината и съхранява уникалния обичай и традициите живи. Избрах да помогна на лекарите и медицинските работници от родния си град като осигурих на ямболската областна болница изолационна носилка. По време на карантината през първата вълна заедно с моите съмишленици от ВМРО се погрижихме за възрастни хора и нуждаещи се семейства от село Маломир като им раздадохме хранителни продукти от първа необходимост.

Гордея се, че родният ми град Ямбол стана първото населено място, където прожектирахме четирите епизода от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“, на която съм автор.

 

  • Бяхте в коалиционно управление с Герб. Какво ви даде и какво ви взе това?
  • Разбира се всяко участие в управлението носи негативи. Ние имахме възможност през лятото, когато се нагнети напрежение сред хората, да се оттеглим от правителството и така щяхме да натрупаме много позитиви преди изборите. Ние обаче избрахме национално отговорното поведение, което беше необходимо, за да бъде преведена страната през трудните времена на пандемията. Макар и само с 12 депутати успяхме да свършим немалко работа. Бяхме и силен коректив – защитихме българското семейство като спряхме Истанбулската конвенция и антисемейната Национална стратегия за детето. Спряхме ратификацията на СЕТА и подписването на Глобалния пакт за миграция. Опазихме националния интерес за Македония.
  • С какво ще бъдете безкомпромисни, ако избирателите гласуват доверие на ВМРО и имате представителство в 45-ото НС?
  • С фалшификациите на българската история в Македония, либералната джендър пропаганда на Истанбулската конвенция, контролирания вот от Турция и купените неграмотни гласове, нелегалната мигрантска вълна и радикалния ислям в България, социалния паразитизъм на малцинствата, престъпността и чувството за безнаказаност на представителите на циганската общност, произвола на частните съдебни изпълнители и колекторските фирми.
  • За какво ще работи ВМРО в 45-то Народно събрание?
  • Повишаване на средната пенсия минимум до 700 лв., а средната работна заплата минимум до 2500 лв. Преизчисляване на пенсиите. Увеличение на парите за втората година майчинство – обвързано с минималната работна заплата. Данъчни облекчения за семействата, което да осигури 600 лв. за едно дете годишно, 1200 лв. – за две деца, 1800 лв. – за три деца. Безплатни ясли и детски градини. Безплатни учебници за всички ученици.Защита на традиционното българско семейство, съставено от мъж, жена и техните деца и християнските ценности. Противодействие на джендър идеологията, която застрашава морала на нашите деца. Прекратяване на привилегиите за малцинствените групи, които живеят на гърба на обществото. Противодействие на битовата престъпност. ВМРО ще настоява избирателното право да бъде обвързано с конституционното задължение за образование и владеене на български език. Ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти за всеки български пенсионер, работещ, студент и ученик. Ваучери за лекарства за бедните пенсионери и хронично болните. Изравняване на субсидиите на българските земеделци с европейските. Развитие на овощарството, зеленчукопроизводството и пчеларството. Развитие на Българската армия и увеличение на заплатата на българския войник с 80% от 1016 лв. на 1830 лв.
  • Г-жо Цветкова, освен националните Ви приоритети, кои ще са Вашите лични каузи, ако отново бъдете избрана като народен представител?
  • В дългата си 130 годишна история ВМРО е разпознаваема с особена чувствителност към съхраняването на българската културна идентичност и опазването на националния културен идеал. ВМРО е против мултикултурализма и унификацията, която идва с глобализма и счита за основен приоритет съхраняване на българската културна идентичност.

Смятам за мои каузи приемането на Национална стратегия за развитие на културата и съхраняване на българските традиции, език, православна вяра и културно-историческо наследство. Държавна подкрепа на български автори за създаване на високохудожествени културни постижения в областта на литературата, музикалните и танцовите, сценичните и визуалните изкуства. Закон за българския книжовен език, който да регламентира влючително употребата му и използването на българските шрифтове във виртуалното пространство. Преосмисляне на начините за стимулиране на творците със свободни професии, които честно и почтено работят години наред в културния сектор и са сред най-потърпевшите от пандемията от Covid-19. Изчистване на медийното пространство от фалшиви новини и отговорност за достоверността на информацията. Ще настоявам за сваляне на новините на турски език от ефира на БНТ, което бе отхвърлено в 44-ото НС. Предаванията и новините в българския ефир трябва да се излъчват само и единствено на официалния език, който според  Конституцията на Р България е българският. Въвеждане на изискването за квота българска музика в родния ефир, не по малко от 30% от ежедневната музикална програма. ВМРО отново ще бъде гарант за защита на българската кауза в Македония.

  • Какви са конкретните Ви предложения за развитие на Ямбол?
  • Привличане на медицински специалисти, които да работят в новия болничен комплекс в Ямбол. Ремонт на лекоатлетическата писта на градския стадион и реконструкция на спортната зала в с. Веселиново, общ. Тунджа. Реставриране на православните храмове в кв. „Каргон“ – „Св. Троица“ и „Св. Георги“. Съхраняване на вековните традиции на Ямбол – уникалните коледарски и кукерски обичаи, фолклорът и етнографските особености на региона, археологическото богатство на голямото тракийско селище „Кабиле“.
  • Удовлетворена ли сте от предизборната кампания, която проведохте в Ямбол? Получихте подкрепа и от зам. -председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.
  • Благодаря на нашия съмишленик Ангел Джамбазки и добър мой приятел, който дойде в Ямбол, за да подкрепи кандидатите за народни представители от листата на ВМРО в 31 МИР-Ямбол. Удовлетворена съм, че кампанията ни беше изключително позитивна, със зареждащи срещи с хората от областта. Освен в Ямбол проведохме срещи в общините Тунджа, Елхово, Стралджа и Болярово. За мен е чест да бъда водач на листата на ВМРО-БНД за Ямбол, защото нашата листа е изградена от честни и достойни хора. Тодор Налбантов, Емил Попов, Доника Панайотова и Жана Борева са родолюбци, които милеят за родния си град и ще защитават интересите на нашите съграждани от област Ямбол. Така че на 4 април гласувайте с номер 1 в интегралната бюлетина за ВМРО и изпълнените обещания! Защото за нас България е над всичко!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление