Отново забавяне по довършването на „новата“ болница

През изминалата седмица в Областна администрация бе проведена работна среща между проектантите, възложителите и строителите на Новия болничен комплекс. По време на срещата стана ясно, че има забавяне по изпълнението на проекта, което произлиза от не доброто обмисляне и планиране на проекта при неговото стартиране. Един от възникналите проблеми е, че към този момент фирмата изпълнител не може да извърши част от дейностите си, тъй като те зависят от точния вид на апаратурата, която ще бъде разположена в болничния комплекс, но тя все още не е закупена и средствата за това все още не са отпуснати.

Същата ситуация се получава и с водоема на лечебното заведение, който трябва да го обслужва. Той е изграден, но след изминалите години от изграждането му, той вече не е годен за употреба. Рехабилитацията на водоема трябва да се включи в проекта, но отново този разход не е предвиден.

При актуализацията на проекта от 1979 година, няма предвидени външни евакуационни пътища, което според сегашното законодателство е немислимо. Може да се наложи да се проектират външни евакуационни стълбища и това е било ясно при стартирането на проекта, но за тях също няма предвидени средства.

Ремонтните дейности в болничния комплекс няма да бъдат спирани, увери областният управител, но споменатите проблеми трябва да бъдат решени и забавяне за предаване на проекта в готов вид най-вероятно ще има. Между ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и Министерство на здравеопазването вече са водени разговори относно осигуряване на необходимите допълнителни средства.

„И при този проект си личи едно припиране и бързане той да бъде възложен. Именно затова много от нещата не са предвидени и сега те започват да излизат едно по едно. Като например фактът, че в такъв голям на стойност проект, няма заложени никакви средства за непредвидени разходи. Болница, пътища, язовири, порочната практика е една и съща!“, добави Чалъков.