Как правилно да изберем електрически конвектор

Конвектори Адакс от Konvektori.org

С наближаването на отоплителния сезон, все по-често се замисляме дали няма по-икономични електрически уреди, които да внесат желания комфорт в дома и същевременно да намалят сметките за ток през зимата. За щастие, подобни електроуреди има – конвекторите Adax са едни от тях. Как да направите правилен избор и как се осъществява икономията на електроенергия?

Какъв е принципът на работа на конвекторите

Напълно безшумни, леки, невероятно стилни, мобилни и икономични – това може да е краткото описание на съвременните конвектори. Те са технологични и с възможност за управление чрез смартфона отвсякъде.

Основната конструктивна особеност при тези отоплителни уреди е дългият им правоъгълен слабо-температурен нагревател, способен да загрее голямо количество студен въздух за единица време. Това е възможно благодарение на издължения корпус на конвектора, който позволява навлизането на студен въздух от долната страна, неговото загряване и издигане нагоре, вкарвайки едновременно нов студен въздух. Този процес на естествена конвекция постоянно се повтаря, докато уредът работи, а дългият и тесен нагревател бързо загрява въздуха в помещението.

Съвременните конвектори имат и чувствителен терморегулатор, който при достигане на зададената температура изключва уреда и го включва обратно при спад в поддържаната температурна граница. По този начин допълнително се оптимизира потреблението на електроенергия и се поддържа максимално ниско.

Конвектори Адакс от Konvektori.org

Какъв да изберем за икономично отопление

При избора е важно да се обърне внимание на следните важни параметри:

  • квадратурата на отопляемото помещение – имайте предвид, че за всеки квадратен метър отопляема площ, при не по-високи от 3м тавани, са необходими 100W мощност. Така при 10 квадрата помещение е нужен конвектор от 1000W. Можете също да използвате и специалните калкулатори за лесно изчисление;
  • консумирана електроенергия – колкото по-мощен е нагревателят, толкова по-висока ще е консумацията на електроенергия. Препоръчителна е инвестицията в по-висок клас енергийна ефективност (А++ или А+++);
  • вид на термостата – основно съществуват механични и дигитални, но последните са много по-прецизни в определянето на околната температура, което по-често изключва уреда, поддържа по-високо ниво на комфорт и по-ефективно пести електроенергията от механичните решения;
  • начин на монтиране – днес в специализираните онлайн магазини се предлагат подови, стенни и дори таванни конвекторни печки Адакс.