В сезона на гръмотевичните бури EVN България съветва как можем да опазим електроуредите от повреди

В сезона на гръмотевичните бури EVN България съветва своите клиенти как могат да опазят своите електроуреди от поражения. От гледна точка на мълниите, лятото е най-опасният период, тъй като по това време на годината често се разразяват бури, придружени с гръмотевици.
За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.


При отсъствие от дома за по-дълго през деня изключвайте от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик и др.
С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии се препоръчва изграждане на мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

В случай на повреда на електроуред съгласно нормативната уредба следва клиентът в кратки срокове да подаде писмено заявление с искане за проверка на място. При посещение на място от екип на дружеството се извършва технически оглед и проверка на повредения уред в присъствие на клиента като се съставя констативен протокол.   

В случаи на авария клиентите на EVN България могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.