Фотоизложба „Стралджанските кукери – вчера и днес“

В дните когато традиционно Стралджа се превръща в кукерландия и групи обикалят всеки дом, раздрънкват стотици хлопки, благославят за здраве и берекет, Общинския исторически музей кани своите посетители на една интересна фотоизложба на тема „Стралджанските кукери – вчера и днес“. Повече от 50 фотоси с черно бели и цветни снимки показват развитието на кукерските игри в общинския център.

Може да се проследи изменението от високи гугли към капашони, да се забележат всички онези белези на местните маскирани – пищната маска с множество пулове, пайети, пера, кордели, шарените гети, белите пуловери, губерите с розови краища… Директорът на музея Снежана Вълкова има готовност да информира всеки, който се интересува за безбройните подробности около игрите през различните периоди както и задължителната благословия на кукерската булка. Част от фотоизложбата са и две ценни кукерски маски още от времето когато хореографът Тончо Тончев възражда кукерството в пълната му прелест и го превръща в една от най-обичаните местни традиции.
Посетете Историческия музей в Стралджа, разгледайте фотоизложбата , а заедно с нея и всички останали експонати, които говорят за богатата история и традиции на стралджанския край.