Февруарски празници в община Стралджа

Началото на месец февруари в Стралджа започна с активната подготовка на красиви народни празници. По традиция на 14-ти мъжете са инициаторите и основните участници в традиционния Трифон-Зарезан. Разбира се, свое присъствие ще имат и жените, които ще омесят трифунските погачи, ще подготвят домашните мезета, без които няма да мине дегустацията на стралджански вина и ракии. Репетират и народните песни, посветени на гроздето, на лозето, на виното, на Трифон.

За да създадат настроението на всички лозари и винопроизводители. Празникът е повод за истинско народно веселие с много наздравици, пожелания и хора на площада. Само дни по-късно, на 17-ти февруари, Стралджа ще бъде домакин на Общинския кукерски празник. В него ще вземат участие кукерски групи от Стралджа и селата на общината, допълнително очарование ще внесат гостите от близки и приятелски общини. Обикновено на този ден градът се изпълва с пристигнали от близо и далеч почитатели на народната традиция, прави се показ на кукерски костюми, дело на народни майстори. И за пореден път Стралджа доказва, че е сърцето на кукерландия, мястото където съхраняват кукерското хоро „Талимата“, където са най-добрите майстори на кукерски гугли и капашони, на хлопки, от тук е и най-добрия сарач, който шие богатите кожени колани за кукерските костюми. И ще се огласи центъра от виковете на маскираните „Ойна!“, стотици хлопки ще изгонят злите духове, безброй благословии ще се чуят с основния рефрен „Да бъде цар доброто, да иде в дън земята злото!“
На 18-ти февруари фолклорната група при клуб „Дълголетие“ поема щафетата заедно с читалище „Стралджа 2016“. За втора поредна година те ще организират празника „Заговезни“. Задължително ще има песни от млади местни таланти, ще има представяне на обичая с прошката, ще има хамкане на халва, прескачане на огън, хвърляне на стрелички в момини двори.
Февруарските стралджански празници ще приключат с отбелязването на Тодоровден. На 24 –ти каруци и коне ще се съберат край конната база, ще има състезания, ще има и показ на амуниция, тогава отново всички ще направят поклон пред майсторството на сарача Ганчо Димитров, защото неминуемо неговите амуниции ще бъдат най-богати и най-красиви.
Този маратон от празници ще продължи и през март, но тогава жените се канят да поемат в свои ръце организацията, така че изненади няма да липсват. Който иска може сам да провери какво се случва като гостува на стралджанско вино и мускатова ракия.