Отличените млади автори в националния конкурс „Душата на един извор”

Ясни са вече лауреатите в тазгодишното, Десето издание на Националния конкурс за млади художници и писатели „Душата на един извор”. В творческото съревнование се включиха 230 млади автори в двете категории „Изобразително изкуство“ и „Литература“.

Сред младите художници, в първа възрастова група /15–19 години/, победителят е Диляна Любомирова Вълчева от София. Втората награда се присъжда на Камелия Аспарухова Топалова от София, а третата отива при Лия Николаева Желязкова, също от София. Носител на първата награда във втора възрастова група е Йордан Милков Хаджистойчев от град Сливен. Тук второто място е за Стелла Тони Николова от  София, а трета е Теодора Радославова Коцева от  гр. Несебър.                                                                 

Победителите в раздел „Литература“ са Владимир Илиев Илиев от Карнобат  – в първа възрастова група, както и Росен Николаев Карамфилов от София – в групата 20–25 години. Сред по-малките, втората награда се дава на Мая Дичева Дичева от Стралджа, а третата отива при Никола Веселинов Николов от Ямбол.                                                                    Във втората възрастова група на второ място се нарежда Анамария Дончева Коева от Бургас. Третата награда е за Донка Ивова Везирска от  София.                                                                                              

Церемонията за връчване на наградите на лауреатите в конкурса за млади литератори и художници „Душата на един извор” ще се състои на 8 юни в Ямбол. Както е по традиция, част от церемонията ще бъде откриването на експозиция от най-добрите картини. Художествените творби, заедно с най-доброто от раздел „Литература” ще бъдат събрани в сборник, който също е неделима част от историята на „Душата на един извор“. За включване в сборника, освен тези на победителите, са номинирани още 13 други творби в категория „Литература“, както и 11 творби от категория „Изобразително изкуство“.

Конкурсът е посветен на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев и се организира от община Ямбол, „Овергаз” и фондация „Млада България”.

Имената на всички отличени и номинирани ще бъдат публикувани на електронните страници на организаторите.