Литийно шествие и военен марш в Ямбол за 6 май

Кметът на Ямбол Георги Славов, архиерейският наместник архимандрит Димитрий и началникът на Гарнизон – Ямбол полк. Валентин Иванов канят всички жители на Ямбол да станат част от общоградското честване на светлия празник 6 май – Гергьовден.

Отбелязването на деня на Св. вмчк. Георги Победоносец ще започне с отслужването на празничната Света литургия в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, след което в 10.00 часа от църквата ще тръгне лития с иконата с вградена частица от мощите на светеца. Процесията  ще премине по маршрут: ул. „Св. Георги“, „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Г. Дражев“, „Цар Ив. Александър“, пл. „Освобождение“, ул. „Г. Раковски“ и ще спре на площада пред община Ямбол.

Празничното честване на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия ще продължи В 10.30 часа с традиционния тържествен ритуал по издигане на националния флаг, отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон.

След приключване на тържествения ритуал, литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по обратния маршрут до храма.

На празника на Българската армия ще бъде и ден на отворени врати в Музея на бойната слава.

Специално за отбелязването на 6 май, в небето над Ямбол ще прелетят самолети Су-25 от Авиобаза „Безмер“. Те ще участват най-напред в празничния парад в столицата, а във времето между 12.00 и 14.00 часа, при благоприятни атмосферни условия, ще прелетят и над площада в Ямбол като поздрав към гражданите по случай Деня на храбростта и на празника на Българската армия.