Живописният пленер „Певецът на Тунджа“

Традиционният живописен пленер „Певецът на Тунджа“ започна днес в Ямбол. Новото в сегашното единадесето поред издание е участието на млади художници – ученици, заедно с техните ментори. В продължение на пет дни утвърдени ямболски автори ще творят на открито в Градския парк, едновременно със свои възпитаници. В пространството на бившия „Алек мак“ всеки може да наблюдава създаването на нови живописни творби от Александър Александров, Атанас Караманов, Мария Христова, Петър Тепсизов, Сашо Казанджиев, Христо Крушков и Цветан Казанджиев. Художниците-педагози са подбрали по трима от най-изявените млади таланти, с които работят.

Всички творби – и на менторите, и на учениците, ще бъдат изложени в специална експозиция на 6 септември в парка. Откриването е от 18.00 часа. След това – от 10 до 20 септември могат да бъдат разгледани в залите на Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Идеята на пленера е създаването на жива връзка между твореца, обикаляща среда и публиката. Събитието е традиционно за града и има цел да провокира интерес към изобразителното изкуство, представено всеки път от различни местни и гостуващи артисти. В юбилейното издание на пленера миналата година участваха големи имена като Любен Генов – председател на СБХ, проф. Борис Желев – преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Георги Динев – директор на художествената галерия в Бургас и др.

Организатори на събитието са община Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов”. Участието на млади творци тази година е в рамките на Общинска програма за стимулиране на дейности и изяви на учениците, свързани със заниманията по интереси в Община Ямбол 2019.