Как отбелязаха Трифон Зарезан по селата

И тази година, както традицията повелява, празникът Трифон Зарезан бе отбелязан на 14 февруари 2019 г. в населените места на община „Тунджа“ със зарязване на лозята, дегустации и много веселие.

            Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев взеха участие в ритуала „зарязване” в лозовите масиви на фирма „Марвин“ ООД в с. Хаджидимитрово. Свещеноиконом Стоян отслужи молебен за здраве и благоденствие, а на празника по традиция се изявиха и самодейците от Народно читалище „Васил левски-1950“.

Заместник-кметът Георги Чалъков бе гост на празника в с. Меден кладенец, на който бе организиран и конкурс за вино и ракия. Обичаят „зарязване“ се състоя на лозовите масиви на „Вила Меден“. Там бе отслужен благослов, а след молитвата за здраве и берекет, лозето бе зарязано, както повелява народния обичай.

Секретарят на общината Андон Кръстев участва в зарязването на лозите в с. Роза и с. Голям манастир. Празникът в с. Голям манастир продължи с много веселие и хора в залата на читалището, където поздрав отправиха кмета на селото Славчо Андонов и Андон Кръстев. В селото също беше организиран и конкурс за най-добро вино и ракия.

И тази година Кметство с. Бояджик и Народно читалище „Джон Атанасов-1928” честваха празника на виното и любовта. Кметът Елена Маджарова поздрави всички с празника, а Царят на виното от 2018 г. Христо Георгиев Христов извърши ритуала на „зарязване“ и благослови за здраве и плодородие. Концерт от песни, посветени на Трифон Зарезан изнесе Фолклорната група към читалището с ръководител Иво Пашов.  Празникът продължи с народни хора, в които се включиха и малките жители на селото-децата.

По стара българска традиция и кукоревци отбелязаха празника на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Празникът на виното и веселието в с. Кукорево започна от сутринта, с пресъздаване на ритуала по зарязването на лозата в центъра, за берекет и плодородие. Децата от ОУ „Христо Ботев“, с. Кукорево създадоха настроение с китка от народни хора, след което празникът продължи в читалището.

Жителите на село Ханово също спазиха отколешните традиции. Под звучните мелодии на гайдаря Дженко Андреев,  хановци се отправиха към дома на Димо Димов, който с радост посрещна хората, дошли да го почетат като „Цар на лозята“. Като добър стопанин, ритуално заряза лозите и  благослови всички присъстващи за здраве и берекет.

Традиционното зарязване направиха и в с. Миладиновци – на лозето на Златка и Георги Пеневи, с  пожелание „Да е на берекет“.

Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитаните празници, които тунджанци отбелязват, спазвайки старите традиции, за да е плодородна и изобилна реколтата.