Празник на виното в Ямбол предшества 20-то издание на маскарадния фестивал „Кукерландия“

Зрелищен празник „Пазим духа на виното“ очаква жителите и гостите на Ямбол на 17 февруари, неделя, от 11.00 часа в Градския парк. За четвърта поредна година събитието, посветено на „Трифон Зарезан“, се организира по инициатива на „Вила Ямбол“, със съдействието на община Ямбол.

Организаторите са подготвили отново атрактивна програма, специално кулинарно шоу на Ути Бъчваров и разточително количество българско, висококачествено вино. Сред изпълнителите са певицата Славка Калчева, прочула се в цяла България с емблематичната песен „Бяла роза“ и ансамбъл „Тунджа“. Специален акцент е кукерското шоу, което ще представят участниците от ямболската кукерска група. Празникът, по традиция е прелюдия към предстоящия маскараден фестивал „Кукерландия“, който тази година чества своя 20-годишен юбилей (28 февруари – 3 март).

„Вила Ямбол“ пази традициите на винопроизводството от далечната 1924 година и до днес прославя региона на Ямбол като важен за винопроизводството център. Най-старата винарна в Южна България отбелязва празника на лозарите и винарите „Трифон Зарезан“ с голямо тържество за целия град от 2016 година насам. Събитието се превърна в задължителна част от културния календар на град Ямбол през февруари като събира публика от хиляди жители и гости на града.

„Вила Ямбол“ е един от най-големите производители на висококачествени вина и ракии в национален мащаб, а ключовата й марка „Вила Ямбол“ е сред най-продаваните родни вина. Нейните продукти са донесли стотици медали по света и у нас. Основно вдъхновение за екипа на избата са именно традициите, които регионът има в правенето на вкусни вина. Именно затова винарната кръсти една от марките си Kabile на името на историческата местност край Ямбол – Археологически резерват „Тракийски и античен град „Кабиле“.