141 години от Освобождението на Ямбол

На 17 януари Ямбол отбелязва 141-та годишнина от Освобождението си от османско владичество. По традиция, официалната церемония по отбелязване на историческата за града дата, ще бъде пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските освободителни войски през 1878 г. (пред сградата на ОДК – Ямбол, ул. Търговска“ 27, бивше НУ „Св. Св. Кирил и Методий“).

Началото е в 10.45 часа с изпълнения на тържествени маршове от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“. В 11.00 часа започва тържественият ритуал с химна на Република България, слово на кмета Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен. На паметната плоча ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

В 11:30 часа честването продължава с шествие по централните улици на града с маршрут: ул. „Търговска”, пл. „Освобождение”, ул. „Цар Освободител” – до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение. В 11:45 часа там също ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност към героите, отдали живота си за свободна България.