Игри в парка – подарък за децата на Ямбол

До малкия розариум в парка на Ямбол вече има голямото поле за игра на „Не се сърди, човече“. Целта е децата да се забавляват, изпълнявайки ролята на фигурките, като „влизат“ в играта и „излизат“ от нея, спазвайки съответните правила. Най-малкият брой на участниците е двама, а ако има повече желаещи да се включат в игрите на открито, може да се създаде цял отбор.

На асфалта е разположена и друга игра – „тройна куцанка“. Полето на „куцанка“ е от 9 квадрата, разположени в права линия по един и по два един до друг. Първоначално всеки избира своето камъче, което трябва да мята по квадратите на полето. Камъчето е много важно, понеже то дава право на участие в играта. За предпочитане е то да е плоско, така че да не отскача много от земята при хвърляне.

Първоначално камъчето се хвърля по първият квадрат, след което състезателят започва да скача на един крак по всичко останали квадрати без този, в което е неговият камък. При стигане на последния квадрат, който обикновено е за два крака, играчът се обръща и отново на един крак трябва да стигне до този квадрат, в който е камъчето му и да го вземе. През цялото време линиите не трябва да се настъпват или да се излиза извън тях, а ако това се случи – следващият е наред, а предишният играч мята отново по същия квадрат.

Победител е този, които успее да вземе камъчето си от всички квадрати.

Тази игра развива балансирането при децата, точността и преценката им при хвърляне.

Съоръженията са напълно безплатни и достъпни по всяко време. Използваният материалът е термопластик – екологичен и безопасен за децата.

Предстои монтирането и на още една игра на открито. Желанието на Община Ямбол е чрез тази  инициатива децата да излизат навън, да се движат и играят повече.