С тържествена церемония, шествие и исторически поход Ямбол ще отбележи националния празник на България

С молебен, тържествено издигане на българския трибагреник пред сградата на Oбщината, парадно шествие и исторически поход в Ямбол ще бъдат отбелязани националния празник 3 март и 146 години от освобождението на България. В празничното честване ще се включат представители на местната власт, на  държавни институции, представителни части от Гарнизон Ямбол, клуб „Традиция“, граждани.

Официалната церемония ще започне в 10:30 часа пред сградата на Община Ямбол, където след военния ритуал по издигането на националното знаме, слово ще произнесе кметът Валентин Ревански. Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен. 

След това шествието ще се насочи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение, до Военния клуб. Там ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит към загиналите за свободата на България.

Специален подарък – знаменца с националния трибагреник, ще получат жителите и гостите на града, които присъстват на церемонията.

Историческият поход „По стъпките на Освобождението“ ще започне в 12:30 часа от паметника на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме – първообраз на националния ни трикольор, ще премине през Средновековната крепост „Дъбилин“, през Брънековата къща и паметната плоча на Стелияна Параскевова, за да стигне до връх Боровец, където е издигнат трибагреника върху 55-метровия пилон.  

За четвърта поредна година фасадата на Културно-информационен център „Безистен“ ще грее в бяло, зелено и червено. В цветовете на националния трибагреник ще бъде осветен и мостът към Градския парк до Минералната баня. Трети март ще бъде Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“, които ще работят с посетители от 10:00 до 16:00 часа.