С литературна среща „С топлия дъх на чернозема“ завършиха Тунджанските литературни дни

      Петнадесетото издание на Тунджанските литературни дни, посветени на празника на Община „Тунджа“, завърши с литературна среща „С топлия дъх на чернозема“. Председателят на Дружеството на писателите Тенко Тенев  подчерта, че ръководството на Община „Тунджа“ отново е показало уважение към литературните творците. Той сподели, че срещите в селата Овчи кладенец, Тенево и Окоп са били много сърдечни, топли и непринудени. Той изтъкна, че тази година е специална, защото трима творци имат значими годишнини – 90 г. от рождението им – Александър Миланов, Чавдар Добрев и Димитър Кралев. Те са дали много като учредители на Ямболското писателско дружество през далечната 1979 г., за да го има на литературната карта. Тенко Тенев обясни, че ще отправят предложение до община „Тунджа“ и до Общински съвет да бъде почетен подобаващо Александър Миланов, който е родом от . Овчи кладенец. Той е бил председател на Съюза на преводачите в България, председател на Фонд „13 века България“.

      Писателят Любомир Котев подчерта, че никога не е отказвал да участва в тези литературни празници, защото се чувства морално задължен към община „Тунджа“. „Публична тайна е, че бях върл противник за създаването на тази община, но по-сетне разбрах, че тя имаше едно облагородяващо значение за Ямбол. Не идва ред затуй, че съм й лично задължен, задето опази тези литературни празници, които бяха безмилостно затрити от ямболската община, или затуй че запази Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, който е по-нужен от Симфоничния оркестър на ямболци, а затуй че тя с разумната си политика, с всичко, което вършеше, се оказа един нужен коректив на безумията, които винаги са се вихрили в ямболската община“ каза писателят и допълни: „Община „Тунджа“ даде пример за социална политика, пример за културна политика. Община „Тунджа“ беше нещото, което промени в известна степен Ямбол към по-добро“.

Той разказа за новата книга, която е написал – как са видели чуждите пътешественици долината край река Тунджа от древността до Освобождението. Тя е една своеобразна история на община „Тунджа“, лишена от официозни оценки, а представя как са ни виждали чуждите очи.

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев подчерта, че тунджанци, освен здраво свързани със земята, са и хора с богата душевност, не случайно Тунджалъка е родно място на големи творци в различни сфери на изкуството. „Ние се отнасяме с изключително уважение към всички, защото в едно относително бездуховно време има крещяща нужда от вас и от вашето творчество. Благодарим, че ви има, благодарим ви, че направихте още по-значими празниците по повод Деня на Община „Тунджа“, обърна се към творците тунджанският кмет.