„Млад гражданин 5”

По време на Европейската седмица на младежта в хотелски комплекс „Галина Палас”, община Тополовград, област Хасково от 05 май – 07 май 2017 г. МИКЦ – Ямбол проведе първия обучителен модул по проект „Млад гражданин 5”, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2016–2020), подпрограма1:Развитие на мрежата от младежки информационно-консултантски центрове( МИКЦ).                        

Двадесет младежи и девойки на възраст до 29 г.  от Ямболска област обсъдиха новите програми на Европейския съюз за периода 2014-2020, запознаха се с  възможностите за реализация на идеите на младите хора за подобряване на средата и активно им участие в обществения живот. Акцент на семинара бяха оформяне на идея,  подготовката на документация, организацията на дейностите и изпълнението на проекти.

Обсъдени бяха предизвикателствата и перспективите за активно включване на младите хора от Ямболска област в програми, финансиращи обучение и заетост на младежи, както и ролята на МИКЦ в тяхна подкрепа. Калоян Калиманов обърна сериозно внимание на участниците в семинара на високите изисквания към отчитането на дейностите по проектите.

Чрез решаването на конкретни казуси и работа по групи младите хора научиха повече за генериране на идеи за проекти и определяне на подходяща програма и/или донор. 

Освен занимания, тренинги и обучителни игри младежите и девойките имаха време и за разходки край река Тунджа.