Мартенски базар в община „Тунджа“

Базар на мартеници и тематични сувенири с логото на Българското председателство се организира днес във фоайето на Община „Тунджа“. Всички изделия са изработени от сръчните ръце на потребителите, под ръководството на трудотерапевтите в арт-ателиетата на социалните услуги, разкрити на територията на общината. На базара се предлагат традиционни и съвременни мартеници, картички, пана, сувенири и накити, които предизвикват голям интерес сред служители на общината и гражданите.

Всяка година на 1 март българите се закичваме с мартеници – за здраве и в очакване на настъпването на пролетта. Обредът по закичването на сукани бели и червени конци датира от векове. Смята се, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила. Хората вярвали, че мартениците ги пазят от уроки и зли сили. Според поверието трябва да свалим мартеничката си, когато видим щъркел или цъфнало дръвче, на което да я вържем.

Потребителите на социални услуги организират мартенския базар ежегодно, като подготовката за него стартира месеци по-рано в самите социални заведения.

Тази година, базарът преминава под мотото: „Баба Марта бързала за Българското председателство мартеници вързала“ и е част от дейностите по проект „Българските традиции в контекста на Българското председателство и Европейския съюз“, финансиран чрез Националното сдружение на общините в Република България по грантова схема  „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.

Проектът е насочен към местните общности на община „Тунджа” и има като основна задача да популяризира ползите от членството на България в Европейския съюз, перспективите за страната ни в контекста на европейското членство и председателство.

Всеки гражданин, посетил сградата на общината ще има възможността да си закупи от ръчно изработените мартеници и сувенири.