Изложба „Кукерландски спомен за Зайо“ събра семейството, приятелите и почитателите на известния ямболски художник Георги Зайков

Художествена галерия „Жорж Папазов“-Ямбол, Представителство на СБХ- Ямбол, Община Ямбол и наследниците на големия ямболски творец Георги Зайков (1942-2006), организираха изложба в галерия „Кирил Кръстев“ – Ямбол, посветена на 80-годишнината от неговото рождение.

Проявата е част от XXIV Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ и събра семейството, част от приятелите и почитателите на художника.

Изложбата беше предшествана от джаз концерта „Кукер Jazz“, елегантно поднесен от дуета „Русев и Хаджигрудев“ на китара и бас.

Експозицията беше открита от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, който каза: „Георги Зайков е и вторият ямболски художник с това име след Георги Папазов – Жорж, чиято известност надхвърли далеч границите на България. Радвам се, че сме заедно в галерия „Кирил Кръстев“, за да си спомним за знаменития ямболски художник.“ Той изтъкна и големия принос на художника за ямболската култура и припомни неговата идея за посрещането на джаз музикантите, участващи в първия в България джаз фестивал, провел се в Ямбол през 1974 година, от кукери.

Георги Зайков-Зайо е автор на графичните знаци на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ и Международния фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия“, неразделна част от идеята „Кукерландия“. Голяма част от зрялото творчество на художника е посветено на кукерите и кукерските игри в Ямболския регион.

В експозицията са представени творби на автора от различни периоди и акцентират върху разнообразни аспекти от творческите му търсения. Те са притежание на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и на неговите наследници.