Започва засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки

Във връзка със заповед на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието, храните и горите, относно организацията на осъществяване на засилен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки на територията на цялата страна, в Областна администрация Ямбол се проведе работна среща. Участници в срещата бяха областният управител Георги Чалъков, представители на общините от областта, както и представители на РЗИ, ОД на МВР и ОДБХ.

В заповедта на министрите се изисква от гореспоменатите институции, да осъществят засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки най-вече в закритите обекти, нощните заведения и транспортните коридори (основни пътни трасета като АМ „Тракия“ и Международен път 1-7).

На състоялата се среща, бе взето решение до края на работната седмица от РЗИ Ямбол да изготвят график за извършване на съвместните проверки, които ще стартират през следващата седмица.

Проверяващите ще следят най-вече за носенето на предпазни маски от персоналите на обекти с обществено предназначение, дезинфекцията, броят на лицата, които се допускат едновременно в търговските обекти, както и спазването на изискванията относно заетостта на заведенията, а именно до 50% от техния капацитет. Санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки ще бъдат от съставяне на предписания, до съставяне на актове за административни нарушения и съответно налагане на глоба.

Всеки петък в срок до 12:00 ч., областните и общинските администрации, ОДБХ, и ОД на МВР, имат ангажимента да изпращат информация за извършените проверки в Регионална здравна инспекция, които от своя страна ще изпращат обобщената информация за съвместите и самостоятелните проверки към Министерство на здравеопазването.

В област Ямбол, активните случаи на Ковид-19 са 67, като 58 от тях са на домашно лечение, хоспитализирани са 9, а карантинираните – 361.  Към този момент се наблюдава леко завишаване на интереса към ваксиниране в областта, в периода 02.08-08.08.21 г., ваксинираните са 744, докато техният брой за предходната седмица е 695 души.