Завладяващи музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол

С омагьосващ концерт на Теодосий Спасов и Камерен ансамбъл „Дианополис“ днес в Ямбол бяха открити Музикалните празници „Златната Диана“ 2017. В препълнената зала на Културно-информационния център „Безистен“ виртуозният изпълнител представи авторски творби, вдъхновени от ритъма и мистиката на балканския фолклор. Гост солист бе и младата перкусионистка от Софийската филхармония Мартина Митева.

Фестивалът „Златната Диана“ е вдъхновяващо музикално събитие със собствена стойност в културния живот на страната, изтъкна при откриването кметът на Ямбол Георги Славов. Натрупали авторитет и почитатели през годините, музикалните празници винаги съумяват да изненадат с разнообразна в стилово отношение и едновременно с това стилна програма, допълни още той. Специални адмирации бяха поднесени към организаторите и домакините от ямболския „Камерен ансамбъл „Дианополис“ и лично към диригента и ръководител на състава Константин Илиевски.

Утре, 8 май, програмата на музикалните празници продължава с „Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт, представена от Старозагорската опера, от 19.00 часа в Зрителната зала на НЧ „Съгласие – 1862“.

Вечерта на 9 май изкушава с темперамента на испански и латиноамерикански ритми. Класически произведения на композитори като Мануел Де Файя, Жорж Бизе, Емануел Шабрие и Артуро Маркес ще прозвучат в изпълнение на Симфониета Видин. Кулминацията идва обаче с участието на неподражаемия Цветан Недялков, който ще представи концерта за китара и оркестър „Аранхуес“ на композитора Хоакин Родриго. Мястото е Голямата зала на община Ямбол, начало – 19.00 часа.

Заключителната вечер на 10 май провокира почитателите на класическата музика с концерта на Фестивалния оркестър „Златната Диана“. В програмата ще прозвучат две сюити на норвежкия композитор Едвард Григ, представени от музиканти от Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Симфониета Видин, Сливенски симфоничен оркестър и домакините от КА „Дианополис“ – всички под диригентската палка на Константин Илиевски. За финал публиката ще се наслади на един от най-красивите концерти за цигулка на финландския композитор Ян Сибелиус. В главната роля – концертмайсторът на КА „Дианополис и Симфониета дел’Арте – Красимира Султанова. Началото е в 19.00 ч., в Голямата зала на община Ямбол.

Музикалните празници „Златна Диана“ са едно от най-значимите събития в културния календар на града и ежегодно дават среща на утвърдени музиканти от страната и чужбина. Организатори на фестивала са община Ямбол, Камерен ансамбъл „Дианополис“, Общинско предприятие  „Туризъм и култура“ и НЧ „Съгласие – 1862“.