Акценти от десетото заседание на Общински съвет – Ямбол

Нова детска площадка ще радва децата на Ямбол. На своето десето заседание, което поради мерките за дистанция предвид епидемичната обстановка в страната се проведе в Зрителната зала на Община Ямбол, съветниците от Общински съвет – Ямбол гласуваха да бъдат пренасочени средства от бюджета на Община Ямбол за 2020 за изграждането на детска площадка. Открита комбинирана площадка ще бъде изградена в ж.к. „Възраждане“ между блокове 41 и 42 за деца от 3 до 12 години, като ще има и кът за по-малките до 3 години.

​            Общинските съветници приеха единодушно и предложението на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански да бъде закупена и монтирана VMS – система от пътни знаци с възможност за дистанционно изменение. Основната цел на системата е безопасността на движението по пътищата, да осигурява бърза, надеждна и високотехнологична възможност за информираност на участниците в пътното движение, да подпомага хармонизирането на транспортния поток и да ограничава инцидентите. Системата ще уведомява своевременно водачите по пътя при необходимост от налагане на ограничение или ще съобщава за извънредни ситуации. Включва следните компоненти: LED панели, контролер за LED панели, 4G модел за контролер за LED панели, метална конструкция за LED панели.

​            По т.4 от Дневния ред общинските съветници приеха също така и предложението на родители, адресирано до членовете на Постоянната комисия „Бюджет и финанси“ за закупуване на контейнер за съблекалня и пейки с пластмасово покритие Спортен комплекс „Георги Дражев“.

Беше прието и предложението за продажба на земеделски имот, 5-та категория, в местността „Кринчовица“ с площ от 312 дка., с първоначална тръжна цена 656 379 лв. (2103 лв. за дка).

Към дадения момент са наети около 80 дка. от целия масив, обединяващ няколко земеделски имота, заради невъзможността за използване на останалата част, която е заета от вече непродуктивни овощни дървета. Преработката на площта от овощни градини в земеделска земя за отглеждането на зърнено-житни култури не е малка инвестиция, което от своя страна е причина за слабия интерес за наем на имота.

От три нови придобивки ще могат да възползват пациентите на отделението по физиотерапия и рехабилитация при МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол – механизиран уред за раздвижване на коляно, апарат за раздвижване на долни крайници и повдигаща механизирана платформа. Специализираните уреди за физиотерапия  и рехабилитация са незаменими в първите седмици на възстановителния процес на хора, претърпели травми, хирургични интервенции или мозъчни увреждания. При изпълнение на проектите „Ремонт, оборудване и обновяване на Комплексен център за социални услуги – Ямбол  за осигуряване на устойчиво градско развитие и социално включване“ и „Подкрепа за деинституционализация чрез изграждане на социална инфраструктура за деца и младежи в риск в град Ямбол“ уредите са закупени и предоставени за ползване в Комплекс за социални услуги за деца и възрастни, но въпреки усилията, положени от настоящото ръководство на Община Ямбол, не се ползваха ефективно и по предназначение. Смисълът на промяната е повече нуждаещи се хора от Ямбол и областта да могат да се възползват от наличната апаратура.

Читалище „Умение-2003″ – Ямбол ще се нанесе в нов дом. С 30 гласа „ЗА“ съветниците подкрепиха на днешното си заседание молбата на 154 членове на читалището, за дейността му да бъде предоставен безвъзмездно свободен имот в бившата детска градина в к-с „Златен рог“ 2. В новия дом на читалището в к-с „Златен рог“ ще бъдат обособени репетиционна за музикалните и танцови състави, библиотека и помещения за клубовете, в това число Доброволческа работилница за идеи и изкуство с ателиета по дърворезба, по изработка на сувенири, играчки и други, компютърна зала с Потребителски онлайн-център „Умение“. Читалището се ангажира със собствени средства и чрез проектно финансиране да бъде извършен ремонт на ел. инсталацията всяко от помещенията и на санитарните помещения.

В края на заседанието кметът Валентин Ревански призова всички съветници да търсят неговото съдействие и това на общинска администрация за получаването на пълна информация при решаването на въпроси относно вземането на решения по време на сесии на Общинския съвет.

Пълен запис от проведеното заседание е публикуван на сайта на Община Ямбол.