С орфически ритуал посрещаме Слънцето на 21 юни

Още в първия ден – 21 юни, „Историческите възстановки – Ямбол 2019“ стартират с уникално по рода си събитие за страната – пресъздаване на автентичен орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината. Началото е в 5.00 часа, като първоначално посетителите ще могат да видят специален танц на жриците, представен от балет „Кала“ към ОДК – Ямбол и да се включат във факелното шествие до възвишението „Зайчи връх“, където е скалното светилище на Кибела – Великата богиня – майка, почитана от траките и чието име носи  древният град край Ямбол.

На самото светилище, между 5.30-6.00ч. ще бъде извършена обредната реконструкция на ритуала по посрещане на Слънце-бога. Сценарият бе разработен преди две години от видния траколог проф. д.и.н. Валерия Фол, на база на запазени текстове от антични автори. Обредът се изпълнява от актьори от ямболския Драматичен театър по специално композирана музика. Извършва се автентичен жречески ритуал с възлияния, хранене на Слънцето и приветстване раждането на Слънце-бога. Светилището на „Зайчи връх“ е смятано и за древна тракийска обсерватория, заради изсечените в скалата кръстовидни траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Своеобразна кулминация на обреда е моментът, в който се очаква първите слънчеви лъчи да огреят скалния барелеф с образа на богинята Кибела.

Посетителите ще могат да наблюдават изгрева с телескопи, предоставени от Ямболската Астрономическа обсерватория и планетариум. Допълнителна екзотика на преживяването придават дегустациите на „слънчева“ храна, приготвена от възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм.