Спецификата на Ямболския коледарски буенек, представена в изследователски труд на фолклористите Георг Краев и Николай Ников

На 26 октомври, петък, в ямболския Етнографски комплекс ще се състои премиера на книгата „Ямболската Коледа“, посветена на уникалната за страната ямболска традиция на танцуващите коледари.

Изданието обединява изследователския труд на двама от най-изтъкнатите български фолклористи – проф. Георг Краев и проф. Николай Ников. Книгата представя спецификата на коледуването в Ямбол, подчертавайки неговата уникалност и в същото време многообразие и колорит. За целта е използвано теренно етнографско проучване, а картината е допълнена с многообразен снимков материал, нотирани песни, свирни и хореографско описание на единствения по рода си в страната Ямболски коледарски буенек.

Счита се, че традицията на танцуващите коледари е с вековна история и през годините остава характерна само в рамките на град Ямбол. „Община Ямбол усърдно и с постоянство полага грижи за запазването и утвърждаването на тази оригинална и колоритна традиция. Израз на това е организираният от нас ежегоден коледарски фестивал“, казва в предговора към книгата кметът Георги Славов. С идеята за съхраняване и популяризиране на това богатство, през 2018 г. Фестивал „Ямболски коледарски буенек“ бе защитен от община Ямбол пред Патентното ведомство като запазена марка и това име, заедно със специално изработеното лого на фестивала, вече са регистрирани като ямболски патент.

Книгата „Ямболската Коледа“ е продължение на усилията на общината за това възможно повече хора да се докоснат до спецификата на коледуването в Ямбол. Изданието се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Ямбол.

Представянето на книгата ще бъде от 16.00 часа на територията на Етнографския комплекс в най-стария квартал на града – „Каргон“, откъдето и води началото си традицията на танцуващите коледари. Премиерата ще бъде съпътствана от уъркшоп с представяне на характерните елементи на танца от водещи коледарски групи.