ОДМВР – Ямбол стартира кампания за превенция на агресията сред младежите под надслов “Спри агресията! Ти избираш!”

 Инициативата се реализира с подкрепата на Областна администрация – Ямбол, Регионално управление на образованието – Ямбол, местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при общините в областта и ръководствата на учебните заведения.

Днес, в присъствието на над 300 ученици и представители на училищните ръководства, областния управител на обл. Ямбол, началника на РУО – Ямбол, представители на МКБППМН към общините в областта, директорът на ОДМВР – Ямбол  старши комисар Генчо Иванов обяви началото на кампанията, която ще продължи три месеца. Той представи основната цел на кампанията и мероприятията, които ще се изпълнят за постигането й. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на младите хора към проблеми, свързани с различните форми и прояви на агресивно поведение, както и да се предложат конкретни мерки за тяхното решение.

Да се повиши информираността на младежите за проблемните причини, използвани за оправдание при негативни прояви и да получат насоки за това, как да реагират и как да потърсят помощ, ако са участници или свидетели на такива случаи.  Основната целева група са 13-15- годишните младежи и девойки. За популяризирането и реализацията на инициативата са изготвени плакати, които ще бъдат поставени на общодостъпно място в учебните заведения и в класните стаи на учениците.  Изготвени са два видеоклипа, съдържащи кратки сцени с послание по темата, изиграни от младежка театрална група “Палечко”. Създадена е и Фейсбук страница “Спри агресията – ти избираш”, на която ще се качва информация за хода на инициативата, както и за доблестни прояви на млади хора. Планирани са дискусии с учениците от седми и осми клас в областта. Старши комисар Генчо Иванов подчерта, че агресията не води до нищо добро, а изборът да бъдем добри или лоши е единствено в нашите ръце.

Областният управител на област Ямбол г-н Димитър Иванов приветства инициативата на областната дирекция на МВР, като обеляза, че за агресията сред младите хора трябва да се говори. Той изрази убедеността си, че всеки млад човек има избор как да постъпи  „Изборът е наш. Изборът е ваш. Да изберете доброто.“

При откриването на  кампанията младежите от театрална група ”Палечко” при читалище „Съгласие 1862“ представиха двете сцени, по които са заснети видеоклиповете за кампанията. Двама ученици от ПТГ “Иван Райнов” – Ямбол демонстрираха музикална надпревара, а девойки от група “Ъндърграунд юнивърс” поздравиха присъстващите с танц и призоваха “Спри агресията! Ти избираш!”

 

23.10.2018 г.

Татяна Павлова