Осъдиха майка за насилие над сина си

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Майка беше осъдена за насилие над сина си по време на симулативен съдебен процес в Районен съд – Ямбол. Съдия Весела Спасова, Марина Куртева – младши прокурор в Районна прокуратура – Ямбол и адвокатите Денка Дрянова и Рени Русева подкрепиха усилията на Читалище „Умение-2003“ по проект „ДЪГА за нашите деца“, за да провокират учениците от 7 „г“ клас на ОУ „Д-р Петър Берон“ да поразсъждават по темите за отговорното родителство и последиците от домашното насилие.

В ролите на жалбоподател и свидетели влязоха доброволци от читалището, а подсъдима беше обучител по проект „ДЪГА за нашите деца“. Пред учениците те разиграха измислен, но напълно реален в живота, сценарий за майка, която налага психически тормоз над сина си като не му дава пари и му забранява да се вижда с приятели, а на 4 ноември си е позволила и да го набие пред двама съученици и да го изгони от къщи.  Съдия Весела Спасова забрани на родителката да налага физически и психически тормоз на 15-годишното момче и й наложи глоба от 500 лв.

В дискусия с учениците беше разяснено, че всяко дете може да поиска закрила от съда с писмена молба при подобни ситуации, като предвидените мерки по Закона за защита от домашно насилие са глоба, задължение за насилника да напусне общото жилище, настаняване на пострадалия на безопасно място  или насочване към превантивни програми. В случай, че съдебната заповед не бъде изпълнена, при последващ сигнал от детето, насилникът може да бъде осъден на лишаване от свобода. 

Темата за домашното насилие е и част от тренингите, които обучители от Читалище „Умение-2003“ провеждат с ученици и родители. В рамките на по проект „ДЪГА за нашите деца“ се оказва и безплатна правна помощ на деца в риск и техни семейства. Предстои провеждането и на още два симулативни съдебни процеса.  

Проектът „ДЪГА за нашите деца“, който се реализира от Читалище „Умение-2003“-Ямбол, стана възможен благодарение на фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Дъга” 2015-2017, с финансовата подкрепа на фондация „Велукс” .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA