Огнено шоу и интересна програма за Нощта на музеите в Ямбол

Ямбол ще се включи в XVIII издание на Европейската нощ на музеите, коeто ще състои на 14 май, събота.

Безистенът, Музеят на бойната слава и Етнографската къща в кв. „Каргон“,  ще приемат посетители без заплащане на входна такса от 17:00 до 23:00 часа.

Програмата на Културно-информационен център „Безистен“ ще премине под знака на мотото „Безистенът – място за срещи“, като акцентът е насочен към визуалните и сценични изкуства.

Музикалните събития ще започнат още в 11:00 часа с концерт за орган в зала „Съвременност“ на Безистена, където атмосферата е наситена с произведения на изкуството от изложба „Музика“ на ХГ „Жорж Папазов“. 

В 20:30 часа на открита сцена пред Безистена ще излязат млади ямболски вокалисти и танцьори.

Специалното събитие в програмата ще бъде огненият спектакъл „Пробуждане“ на „Жар театър“, който ще започне малко след 22:00 часа. 

Основно изразно средство и централно действащо лице в този изключително интересен спектакъл е огънят. Той е навсякъде – в сърцето и в ръцете на актьорите, в реквизитите, в костюмите и декора, в куклите. С него се играе, танцува, жонглира, рисува и разказва.

„Пробуждане“ е изграден в жанра и стилистиката на огнената драма – иновативна театрална форма, разработвана от „Жар театър“, с международно партньорство и участие вече повече от 10 години.

В Европейската нощ на музеите, доброволци от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Ямбол и уредници от ХГ „Жорж Папазов“ ще посрещат любознателните посетители в експозиционните зали на Безистена, а тези, които обичат предизвикателствата, могат да се включат и в занимателната игра „Откриватели на Арт & Факти“.

От 19:00 до 20:30 часа пред Безистена ще участва и Общински детски комплекс- Ямбол с творческа работилница „Мокро плъстене“ за изработка на модни аксесоари от вълна.

Към градските развлечения в миналото е насочена програмата в Етнографски комплекс „Каргон“. В 17:30 ч.  ще започне програма на „Малка театрална компания“ – „Тайната на изгубените игри“. От 19:30 до 20:30 ч. посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на мелодиите от началото на ХХ век  с трио „Реверанс“ – Стара Загора, а в „Сладкарница „Каргонъ“ да си припомнят вкуса на сладките изкушения, приготвени от ученици от гимназията по туризъм „Алеко Константинов“. Ретро атмосферата ще бъде допълнена с пъстрите образи от улиците на стария Ямбол в спектакъла на Театрална група „Палечко“ с ръководител Атанас Жеков. Програмата в етнографски комплекс „Каргон“ ще завърши в 22:00 ч. с пускане на летящи фенери, под надслов „Да си пожелаем нещо хубаво“. Община Ямбол се надява, че събитията ще бъдат интересни за много хора от различни възрасти и вярва, че децата и младежите ще проявят интерес към историята, културата и забележителностите на града.