Д. Иванов: ВиК мрежата в община „Тунджа“ е общинска собственост, ВиК оператора я експлоатира такава, каквато е предадена.

Кой абдикира – ВиК оператора или Общината?

Областният управител Димитър Иванов и управителят на ВИК Ямбол инж. Стоян Радев посетиха с. Маломир, за да се срещнат с кмета и жителите на селото. В присъствието на общински съветници от ОбС „Тунджа“ и кмета Тодор Налбантов бяха обсъдени проблеми и възможни решения относно състоянието на водопреносната мрежа.

Обвиненията към ВиК Ямбол за несвършена работа, абдикация от задължения и оставяне населението на село Маломир без вода в период на три месеца, се оказаха силно преувеличени и неверни. Кметът на селото и жители на с. Маломир бяха категорични, че не могат да кажат, че ВиК не си върши работата, авариите на водопроводната мрежа се отстраняват и не са оставали жителите без вода за повече от няколко часа. Инж. Стоян Радев откровено пред присъстващите сподели, че изключително старата водопроводна мрежа в селото, правена преди 40-50 години, дава много аварии и те са отстранявани. „Но сме свидетели на това, че на едно място ремонтираме и затваряме на друго се пука тръбата.“, каза още управителя на ВиК. Да не забравяме, че ВиК операторът стопанисва и поддържа собствеността на общината. А общинската водопроводна мрежа на община „Тунджа“ е стара и в нея не се инвестира собствен капитал достатъчно през годините, са констатациите на експертите.

Несъгласие с подхвърлените обвинения към ВиК оператора и неговия управител изрази и областният управител Димитър Иванов. „За всички трябва да е ясно – водопроводната мрежа е собственост на община „Тунджа“. ВиК поддържа това, което е предоставено за експлоатация. Да, в сектора има проблеми, но не е инж. Стоян Радев. Ако той беше най-големият проблем, него може да го няма още утре, но проблемите на община „Тунджа“ ще си останат същите. Време е да ги кажем ясно – малко потребление, голяма мрежа, стара мрежа, малки приходи, големи разходи, големи загуби, липса на инвестиции във водопроводна мрежа от страна на общината… Кой абдикира тогава от проблема, ВиК операторът или общината“, попита областният управител. Същевременно подчерта и добрия пример на новите водопроводи правени в селата Роза, Ботево, Безмер със средства от европейски програми. И отправи конструктивно предложение за следващата година, когато въпреки пандемията държавата ще увеличи субсидията към общините, община „Тунджа“ да започне да отделя и средства за инвестиции в своята водопроводна мрежа, както го правят другите общини в областта. „Без партньорство, с обвинения и без откровеност пред жителите на общините няма да постигнем нищо добро за хората“, завърши областният управител Димитър Иванов.

Загубите на ВиК от дейност в община „Тунджа“ са най-големи от всички общини. За 2019г. са над 600 хил. лв. Единствено общините Ямбол и Елхово са на печалба и не формират загуби, информира инж. Радев.