Община „Тунджа“ отбеляза тържествено Националния празник на Република България

За поредна година община „Тунджа“ тържествено отпразнува Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението на България от османско робство пред Мемориала в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство руски воини и български опълченци от 30-та пехотна дивизия в лесопарк „Бакаджик“.

Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий отслужи заупокойна молитва за загиналите за свободата на отечеството ни. Христина Женкова – уредник в Регионалния исторически музей, гр. Ямбол, представи кратка беседа за участието на тунджанци в освободителната война и сподели, че през 2019 г. се навършват 140 години от градежа и 135 години от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Патриотични песни изпълни певческата група при Народно читалище „Васил Левски – 1950“, с. Хаджидимитрово, а вълнуващ рецитал поднесоха актьора Николай Вълканов и 4-годишната София Александровна Бохан, от с. Маломир.

В честването се включиха народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев, Атанас Христов- председател на Общински съвет- Тунджа,  комисар Георги Кючуков – Областна дирекция на МВР-Ямбол, подполковник Милен Димитров – командир на военноформирование Безмер,  Илиян Анастасов- началник на РУ „Полиция“- Тунджа, председателят на Областния съвет на Движение „Русофили” инж. Стоян Проданов, представители на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД, Клуб „Съотечественик”, клуб „Традиция“- Ямбол, общински съветници, ръководители на институции, кметове на населени места от общината и много граждани.

В словото си кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев се обърна с думите: „… Свободата не е просто даденост, а е извоювана с кръв и саможертва. Нека възпитаваме в родолюбие децата си, защото само така ще имаме и славно бъдеще, освен славното минало, с което се гордеем!“

            След едноминутно мълчание в знак на признателност към подвига и саможертвата на героите децата от Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Роза заедно с клуб „Традиция“- Ямбол поднесоха цветя на паметника, а след тях и всички участниците в честването.