Ново затягане на мерките в цялата страна от понеделник

„Ситуацията в страната в последните 2-3 седмици – продължават да се увеличават случаите на пациенти в болници и положителните проби за Ковид-19. Всичко това ни мотивира да предприемам ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни„, заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, игралните зали и казина; търговски обектите, предлагащи нехранителни стоки (изключение се допуска за супермаркетите и хипермаркети), търговските центрове с магазини и моловете; конгресните мероприятия, изложения, тиймбилдинги и други обществени мероприятия; фитнес центровете и залите за групови занимания; всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, концерти); сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 човека; без публика за спортните мероприятия на открито и закрито; групови туристически пътувания и екскурзии; празненства, събори, фестивали и др. 

На всички пазари се въвежда организация за еднопосочно движение и най-малко метър и половина дистанция, задължително е носенето на маска.

Преустановяват се присъствените учебни занятия, преминава се на обучение в онлайн среда. Преустановяват се присъствените групови занятия в университетите, езиковите центрове и школи. Детски градини, ясли и клубове.