Кога местим стрелките с час напред

Тази пролет ще преместим стрелките с час напред в 3:00 часа сутринта на 28 март 2021 година (неделя). Отнася се за живеещите на територията на Република България.

 Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно.

Ще остане ли смяната на времето? Ще остане ли смяната на времето – това е сред най-често задаваните въпроси в последните дни. През 2018 тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение, пише Дойче веле.

Според добре осведомени източници, германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а освен това за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано мнозинство. В Берлин смятат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би възникнал, ако отделните държави в ЕС решават въпроса индивидуално.