Бойко Борисов: Правителството отпуска 27 млн. лева за нова болница в Ямбол


Премиерът лично посети сградата, която ще се ремонтира за нуждите на МБАЛ „Свети Пантелеймон“

На утрешното заседание на Министерски съвет ще бъдат гласувани 27 млн. лева за довършването на новата болница в Ямбол. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов при посещението си в града. По покана на кмета Георги Славов, министър-председателят разгледа на място сградата, която трябва да бъде завършена и оборудвана, и в нея да бъде прехвърлена дейността на областната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“. „Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо“, изтъкна премиерът. Ангажиментът на държавата бе потвърден и от финансовия министър Владислав Горанов, и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Проектирането е приключено, предстои да се обяви обществената поръчка за избор на изпълнител, декларираха пред премиера кметът на Ямбол и директорът на здравното заведение д-р Панайот Диманов. Представена му беше и цялата документация, подготвена за довършването на обекта. Строителството на сграда за нов болничен комплекс е започнато точно преди 40 години, на 7 април 1979 г., но окончателното й завършване и оборудване така и не е финализирано. От 2012 г. досега, доизграждането на новата болница е първостепенна кауза за кмета на Ямбол и директора на болницата. Още тогава те успяха да ангажират държавата, като кабинетът Борисов отпусна 1,5 млн. лв., с които бе подменена дограмата.

Последващото правителство на Орешарски стопира работата по болницата и спря финансирането й. „Нали знаете с колко такива обекти почнати и недовършени сме се занимавали – „Тракия“, ,„Хемус“, „Струма“ и какво ли още не. Но сега е факт – държавата работи по-добре“, коментира по този повод премиерът.

Предстоящото доизграждане на новата болница се планира да бъде в рамките на около година и половина и ще стартира с избора на фирма-изпълнител. Паралелно с това ще се изпълнява и държавният проект за нов спешен център на стойност 482 хил. лв., потвърди здравният министър Кирил Ананиев. Дейността му ще бъде обезпечена с 11 линейки. По думите му, осигуряването на по-добри условия за работа в новия болничен комплекс ще спомогне за привличането на лекари и медицински сестри за работа в ямболската болница. „С това ще обезпечим на всички наши пациенти здравни грижи на високо ниво, защото новата болница – това е мечта на всички в Ямбол и на хората от областта“, допълни директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Диманов.