С обединени усилия и подкрепа Ямбол ще има Медицински колеж, ще създава кадри за Болницата и качественото здравеопазване в областта

????????????????????????????????????

Работна среща проведоха изпълнителният директор на областната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков и зам.директорът на МБАЛ д-р Валентин Вълчев, с доцент Цветан Велинов – декан на Факултета по Медицина, Университет „Асен Златаров“, Бургас, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов и кметовете на общините Бургас – Димитър Николов, Ямбол – Валентин Ревански, Елхово – Петър Киров и на община Стралджа кметът Атанас Киров. На срещата участие взеха и Цветка Бойчева, председател на регионалната колегия на Асоциация на професионалистите по здравни грижи и главната сестра на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол Даниела Великова.

Акцент и основна тема в срещата бе възможностите и конкретните стъпки, които да бъдат предприети, за разкриване в Ямбол на Медицински колеж, в който да се обучават специалисти по здравни грижи.

Д-р Димитър Рунков, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол откри срещата с категоричната констатация: „Региона и Болницата имаме крещяща нужда от Медицински колеж. Ще имаме модерен болничен комплекс и ни трябва обезпеченост с кадри. Обединили сме усилия с областния управител, с кметовете и правим стъпки към Факултета по Медицина в Бургас, за съвместна работа и откриване на филиал в Ямбол“.

По данни на д-р Рунков и сдружението на медицинските сестри, в момента около 60% от специалистите по здравни грижи в болницата са в пенсионна и пред-пенсионна възраст. „Това е много стряскаща статистика, на която ние няма как да не реагираме с търсене на конкретни решения“, каза още директорът на МБАЛ Ямбол.

Изключително важна подкрепа на инициативата получи ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в лицето на д-р Рунков, от кмета на Бургас Димитър Николов. „Започваме едно добро сътрудничество по създаване на филиал на Факултета по медицина и по обучение и създаване на млади специалисти тук в Ямбол.“

„Липсата на кадри е навсякъде, но тя силно се усеща тук в Ямбол. Затова Бургас и Факултетът по медицина подава ръка на болница „Св. Пантелеймон“ за сътрудничество, за да създаваме кадри, за да има база за специализация, за да се изгради в бъдеще и учебна база за студенти по медицина“. 

Тези идеи за стабилно, устойчиво и перспективно развитие на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол и здравния академизъм в областта бяха категорично подкрепени, както от областния управител Димитър Иванов, така и от кметовете на Ямбол, Елхово и Стралджа. Открито кметът на община Ямбол Валентин Ревански изрази задоволството си и готовността за подпомагане на процеса на случване на тези важни за града и региона проекти. „Първо, като гражданин изцяло подкрепям тази идеи за Медицински колеж, община Ямбол също ще я подкрепи! Каквото е необходимо, община Ямбол ще спомага, тъй като това е още една възможност да останат младите хора в Ямбол и областта.“, каза кметът. И допълни, че при необходимост общината, която има свободни сгради, ще предостави за нуждите на Колеж.

Валентин Ревански подчерта за пореден път и важността на сътрудничеството с Правителството и подкрепата на редица проекти. „Убеден съм, че този проект е много силно амбициозен и ако се изпълни ще е още една сбъдната мечта, освен да имаме нов болничен комплекс, да имаме Колеж и той да се превърне и в Университетска болница, също така да има достатъчно кадри, защото най-голямото богатство на една държава и един град са неговите хора“, каза кметът на Ямбол.

И мнението на областният управител Димитър Иванов бе в посока, че когато има обединени усилия се постигат и добри резултати. И създаването на Медицински колеж в Ямбол ще е такъв проект, с полза за хората и региона.

В края на срещата своя ентусиазъм и оптимизъм изрази и д-р Димитър Рунков: „Имам една мечта, този болничен корпус всъщност да се превърне в един Кампус, какъвто е американският модел. Студентите да учат и да работят там, МБАЛ „Св.Пантелеймон“ да бъде център за обучение на специалисти за Югоизточна България и да развиваме модерно здравеопазване“.