На 20 ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

    По решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. На 20 ноември тази година отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им.
Всеки ден по пътищата на нашата страна хора стават жертва на пътни произшествия. Стотици загубват живота си, хиляди трайно боледуват, като голяма част от тях остават с физически и умствени увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца стават жертви на свои или чужди грешки, невнимание и нарушения, а мъката в семействата остава за цял живот.
Огромни са загубите, които понасят хората и институциите. За 2015 година в рамките на ЕС загубите от пътно-транспортни произшествия възлиза на над 100 милиарда евро.
Министерството на вътрешните работи призовава на този ден всички да мобилизираме силите си, за да запазим живота на пътя. Нека не забравяме, че когато участваме в движението нашето внимание трябва да бъде остро и концентрирано, защото един миг невнимание може да бъде фатален.Да прилагаме нулева толерантност към наши близки и приятели, които застават зад волана без нужната правоспособност, употребили алкохол или наркотици. Безопасността на движението е споделена отговорност. Тя не е по силите само на една институция, затова МВР призовава цялата общественост, всички граждани, институции и организации на 20 ноември заедно да преосмислим отношението към безопасността на движението за опазване на най-ценното – живота и здравето на човека.
images-1