До 1000 литра ракия годишно ще се вари без акциз и уведомление

Законопроектът, с който се връща старият режим за варене на ракия, ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарната зала на парламента идната сряда. Промените ще станат факт от момента на обнародването им в Държавен вестник, коментира Диана Йорданова, народен представител от ПП ГЕРБ и зам.-председател на бюджетната комисия в НС.

На свое заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите. Според него лимитът от 500 отново става 1000 литра и в този обем вече ще може да се вари ракия без акциз през цялата година.

„Друга изключително важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни. Към момента, за да си вари ракия по това време на годината, човек трябва да е пуснал уведомление в Агенция „Митници“. С днешното решение този уведомителен режим отпада, което означава, че всеки може да вари ракия, когато реши“, обясни Йорданова.

Третата съществена част от гласуваните промени е създаването на регистър по силата на наредба, която ще се изготви от Министерството на икономиката. „Целта е в регистъра да бъдат вписани всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. „казани за варене на ракия“. Това се прави, за да има контрол от една страна, а от друга – за безопасност на българските граждани“, допълни още Диана Йорданова.