Позиция на общинските съветници от БСП относно Бюджета на община Ямбол за 2024 година

Уважаеми съграждани!

           На 15 февруари  беше приет без корекции бюджетът на Община Ямбол за 2024 година. Групата на Коалиция „БСП за България“ не го подкрепи. Ще ви представим съвсем накратко нашите основания за това.

            Като цяло бюджетната рамка повтаря с много незначителни цифрови корекции тук и там бюджетните рамки,които ни бяха представяни и през предходния мандат от финансовия екип на Община Ямбол. Според разпоредбите на Закона за общинските бюджети,описани в  чл.4,ал.2  Финансирането на местните и делегираните от държавата дейности се извършва от общината в интерес на местната общност и при спазване принципите на законосъобразност, целесъобразност, ефективност , ефикасност  и публичност.

            Ние,общинските съветници от  коалиция „БСП за България“ считаме ,че  така представеният вариант за бюджет на Община Ямбол не отговаря на тези условия.В него липсва много важният анализ „приходи-разходи“ чрез който се установява дали резултатът от едно мероприятие на публичната власт оправдава разходите и изразен в парично съотношение с какво ще допринесе за повишаване стандарта на живот в нашия град.От така представения ни проект за бюджет  изобщо не е ясно дали  ползите от което и да е планувано в него мероприятие са с по-високи стойности от предвидените за тях разходи ,както и нещо много важно.Колко и кои от разходите и ползите настъпват в повече от един бюджетен период,и защо не са приведени в сравним вид. В Бюджет 2024 например всички капиталови разходи за ремонти,с изключение ремонта на зала „Диана“,са изостанали или недовършени от предходния мандат, с планувани вече средства.        

              Не случайно обръщаме внимание на този факт.Бюджет 2024 г. е граничен за два мандата.И е важно именно той да зададе финансово основополагащия план за бъдещето на Община Ямбол в следващия управленски период.Като самостоятелна финансова сметка за приходите и разходите на Общината, бюджетът трябва да следва логиката за извличане на максимални изгоди за нашите съграждани и да предоставя системна информация за бенефициентите на средствата пряко управлявани от Общинската администрация,защото това е нейна отговорност.Тази основополагаща философия на бюджета и този път не е намерила място в представения ни проект.

               По време на предварителните обсъждания ние,социалистите,предложихме рационални идеи в допълнение на Бюджет 2024 г.,нито една от които не беше приета. Не бяха взети под внимание и нашите предизборни предложения за подобряване транспорта за и статуса на периферните квартали „Бенковски“, „Райна Княгиня“ , „Д-р Дончев“ , на „Курт кая“ и КОС.Очевидно,техните житейски проблеми ще продължат да бъдат неглижирани от общинската администрация на Ямбол и през този мандат. А там живеят също хора

              Прави впечатление,че сравнени приходната спрямо разходната част,които освен,че са почти идентични с миналогодишния бюджет, драстично са завишени параграф 40  – Постъпления от продажба на нефинансови активи на 116 %,а параграф 41-  Приходи от концесии на 289 %,докато собствените приходи на общината ще нарастнат едва с 18 %.Или ще продължи тенденцията за разпродаване на общинска недвижима собственост за дофинансиране на бюджета.Този мандат започва с реорганизация на бившите военни терени в широкия център. През 2023 г. на Община Ямбол бяха върнати 515642 дка в регулация. В момента при затворени врати се извършва „почистване“,което включва и сеч на дърветата върху терена.И това се случва без да е представен  на Общинския съвет одобрен ПУП и няма яснота, освен за традиционната градинка,за какво друго ще се използва придобитата площ в регулация.Но има открита възможност тя да бъде разпродавана на части и без търг,както беше постъпвано и до сега с общинска недвижима собственост. 

               В бюджет 2024 г. се предвижда изграждане на малък пешеходен мост до „Белянката“,което не е  рационално за постоянните проблеми на движението там. Ние считаме,че е нецелесъобразно това палиативно решение,което само след няколко години ще се окаже неудачно и тогава ще се дадат много повече  средства за преодоляване на проблема.

                  Буди недоумение липсата на решение за ремонта на покрива в  училище „Атанас Кожухаров“,което липсва и  в този бюджет,вероятно в очакване да рухне напълно. Въпросът е за какво ще бъде използвано мястото на което се намира.

               По парграф 831,в който не са предвидени никакви средства за управление,контрол и регулиране на транспорта.Същият този градски транспорт,който породи толкова много проблеми за ямболци и който и през тази година пак няма да бъде в тяхна услуга.Много по-важно е да се заделят 819 076 лв. за облицоване коритото на р.Тунджа,вместо да се оправи поне една улица в забравените от администрацията на Общината периферни квартали „Бенковски“, „Райна Княгиня“ , „Д-р Дончев“.  

            За капиталови вложения в рехабилитация и реконструкция на улици,паркинги,градинки и кътове да отдих са предвидени 13 013 000 лв.,които безспорно ще направят града ни по-красив.Ремонтът на зала „Диана“,няколко нови кръстовища с кръгово движение и козметични ремонти на детски ясли, 3 броя плаващи аериращи системи в р. Тунджа,изграждане на „Часовниковата кула“ в ЦГЧ и 7 513 655 лв. за „управление на отпадъците“  допълват плановете за капиталови вложения на общинската ни администрация. И нито дума,нито мисъл за изграждане на общински производствени мощности в общината,които освен,че ще осигурят работни места и ще задържат младите хора в Ямбол,ще носят и повече местни данъци в хазната ни. Дейностите по услуги и социализация на градската среда не носят принадена стойност,която е жизнено важна за разцвета на всяко населено място.А тенденцията да се откриват повече производствени мощности  като общински производствени  дейности не само като инвестиционен процес, от години набира скорост дори и в селските общини.  

             Ние,общинските съветници от коалиция „БСП за България“, оценяваме високо грижата на Кмета г-н Ревански да превърне Ямбол в  красиво и чисто място за живеене на нас ,нашите деца и нашите родители.И винаги ще подкрепяме всяка негова инициатива свързана с подобряване жизнения стандарт в нашия град. Но,за да се случи това не е достатъчна обновената градска среда.Необходима ни е и работеща икономика. В това е разликата между неговата и нашата визия за бъдещето на Ямбол.Убедени сме,че Бюджет 2024 г. би могъл да бъде още по-добър  и по-малко рестриктивен,ако г-н Ревански и неговият екип зачитаха и нашето мнение,и нашите предложения,защото зад тях стоят граждани на Ямбол.  

              Но жителите в нашата община трябва да са сигурни, че ние винаги ще бъдем преди всичко на тяхна страна и ще правим всичко необходимо Общинската власт да се съобразява с техните желания

 Групата общински съветници от Коалиция „БСП за България“

15.02.2024 г.

Гр. Ямбол