Бабинден в селата на община „Тунджа“

Един от най-големите народни женски празници – Бабинден, отбелязаха селата в община „Тунджа“.
Народните читалища, клубове на пенсионера и кметства на населени места доказаха за пореден път, че тачат и предават традициите, а също така, че умеят и да се веселят.
Утвърден във времето, желан гост за празника в с. Тенево бе д-р Бабурова. В село Миладиновци също беше отбелязан Денят на родилната помощ или така наречения Бабинден, където според традицията още с влизането всички жени, дошли да благодарят на бабата за грижите при раждането, измиват ръцете й, като най-младата от тях я дарява с бяла кърпа и чорапи, които поставя на дясното и рамо. В менчето с водата задължително се поставя стръкче здравец или босилек. Бабата от своя страна ги благославя и им пожелава здраве и да има повече бебета, като след това се сяда на трапезата, която е много богата. Задължително е на нея да присъства питка, варена или печена кокошка, баница, вино и т.н.
С признателност към професионализма на доктори и акушери, към всички, които полагат грижи за появяването на нов живот празнува и с. Голям манастир.
Народно читалище и Пенсионерски клуб с. Роза, пресъздадоха обичая Бабинден – посветен на „бабата“, на опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото.
Също заедно – Кметство, Читалище и Пенсионерски клуб в с. Чарган се веселиха на празника.
На бабата, която е бабувала на младите булки, посветиха и празника в Ханово, а Народно читалище „Виделина-1928” и Пенсионерски клуб „Надежда”, село Кукорево отново заедно отбелязаха „Бабинден” с много песни, танци, хора, смях, музика и прекрасно настроение. Кметът на селото и председателят на читалището бяха гости на празника, на който бяха коронясани: „Супер баба 2024” – Стоянка Тодорова, „Мисис супер баба 2024” – Екатерина Динева”, „Най-игрива баба 2024” – Жана Диянова и „Най-младата баба 2024” – Янка Луканова. Наградените получиха корона, лента, диплома и правилник на бабата, като бяха отправени пожелания да се родят повече бебета в село Кукорево и в община „Тунджа“.
Празникът почетоха и в Межда, като обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
В с. Стара река, Челник, Генерал Инзово, Бояджик и в още много други населени места също спазиха традициите…Трудно е да се изброят всички съпричастни към подобни хубави празници, а те със сигурност предстоят през годината!