6 януари – Богоявление

На 6 януари честваме Богоявление /Йордановден/. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден Свети Йоан Кръстител кръстил в река Йордан Иисус Христос.
Православието обединява Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан Бог се появил в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, Бог Отец, който оповестил, че Христос е Негов Син: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника – Богоявление.
В българския обреден календар за дните до Йордановден се смята, че са опасни и по земята бродят демони и караконджули – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В деня на Богоявление в църквата се извършва служба и навсякъде, където има водоем, се прави ритуално хвърляне на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста. Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Днес имен ден в Ямбол празнуват 1972 души. Сред тях 1240 мъже и 732 жени.
Най-разпространеното име сред мъжете е това на Йордан – 608 представители. След него идват имена като Божидар-260, Боян-99, Борислав-88, Найден-43, Данчо-42, Богомил-35, Бончо-20, Богдан-17, Божан и Божил-7, Данко-5, Теодосий-4, Банчо-2.
При дамите най-много празнуващи носят името Йорданка – 509 души, следвани от Божидара-55, Данка-43, Борислава и Бистра-29, Божана-28, Бояна-19, Йордана-14, Богдана-6.
Честит празник!