Награждаване на участниците в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“ за областите Ямбол и Сливен

В 11:00 часа на 19 септември, събота, пред емблематичната сграда на Безистена в Ямбол ще започне церемонията по награждаване на победителите в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“. Датата е неслучайно избрана, защото на 19 септември преди 5 години вековната сграда отвори врати с променен вътрешен облик и съдържание. Построен преди 510 години като покрит пазар, Безистенът днес е модерен културно- информационен център с интерактивен музей.

Кметовете на Ямбол и Сливен Валентин Ревански и Стефан Радев ще наградят отличените в конкурса, в който се включиха сто участници от първи до дванадесети клас. Рисунките на участниците, разделени в четири възрастови групи, представят любимо място в родния им град. Целта на проявата е да насърчава младите художници, които да разкрият таланта си и да развият творческото си въображение.

В деня на награждаването всички рисунки ще бъдат изложени около Безистена.

Определянето на най-добрите творби в конкурса се осъществи в Безистена от жури в състав: Кольо Костов, уредник в художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, председател, и членове: Диана Димитрова, директор дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, Сашо Казанджиев, преподавател по изобразително изкуство в среден и горен клас, Дора Чанева, главен експерт в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ – Община Сливен, Каролин Капитанова, уредник в Художествена галерия „Димитър Добрович“- Сливен.

В първа група /1,2,3 клас/ на участниците от Ямболска област в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град” на първо място е класиран Атанас Атанасов за рисунката „Игри с хвърчила“. На втора позиция е Мая Петкова, отличена за нейната творба „Летен ден в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Третото място е присъдено на  Пламена Райчева  за „Улица „Детски свят“.

Във втора група /4,5,6 клас/ първото място е за  Кристиана Кънева, наградена за рисунката „Красотата в градския парк“. На втора позиция е Никола Димитров с творбата „Любими места от град Ямбол“. Трети е Пресиан Динев с „Безистенът“. 

Призовата тройка в трета група /7,8,9 клас/  е следната: първо място: Самуил Георгиев – „Църквата „Св. Николай Чудотворец“, второ място: Алина Ставрева – „Брънековата къща“, трето място: Деница Стойчева – „Крайречния булевард“.

В четвърта група /10,11,12 клас/ на първо място в класирането е Милен Йовчев, отличен за рисунката „Разходка в парка“. Втора е Пламена Колева – „Моят любим парк“, трета е Йорданка Генкова „Съединението прави силата“.

В първа група /1,2,3 клас/ на участниците от Сливенска област в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град” на първо място е класирана рисунката на Дария Петрова „Моето любимо място къщата и паметникът на Хаджи Димитър“.

Втората позиция е за Анелия Дойчинова с творбата „Къща – музей „Хаджи Димитър“. На трето място от журито е класирана Дарена Петкова – „Скален феномен Халката“.

Във втора група – 4,5,6 клас призовото подреждане е следното: първо място- Митко Николов за рисунката „Градската градина в Сливен“, второ място: Тияна Стефанова –  „Обичам моя роден град“, трето място: Йоан Алексиев – „Спомен за Стария бряст – Европейско дърво на годината 2014“. 

Подреждането в трета група /7,8,9 клас/: на първо място е Инна Дойчинова с рисунката „Регионален исторически музей Сливен“, втората позиция е за Ивана Стоянова – „Къщата на Хаджи Димитър“. Журито е присъдило трето място на Михаил Добрев за неговата творба „Сградата на Община Сливен“. 

В последната, четвърта група /10,11,12 клас/, победителите са: Вероника Тодорова – първо място за „Къща на водата“, второ място: Велислава Димитрова за „Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Третата позиция е за Василена Петрова, наградена за „Скално образувание „Халката“.

Всички участници в конкурса ще получат грамота за участие и предметни подаръци.

Церемонията по награждаването ще бъде изпъстрена с музикалните изпълнения на ямболската Студиа по изкуствата „Белканто“ с ръководители Божидара Божилова и Мариана Андреева и младия певец Иван Едрев от Сливен с вокален педагог Милена Добрева. Той е член на клуб „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Иван Едрев е носител на много награди от международни и национални конкурси. Две поредни години е награждаван с Годишна стипендия от Община Сливен в раздел „Изкуство“.