57-мо издание на крос „Диана“

Най-старото атлетическо състезание в България крос „Диана“ ще събере отново в Ямбол най-добрите бегачи. Състезанието ще е на 28 октомври, събота, а стартът ще бъде даден в 10:00 часа пред спортна зала „Диана“, където ще бъдат и финалите. Спортното събитие се организира с подкрепата на Община Ямбол, Българска федерация по лека атлетика и Клуб по лека атлетика „Тунджа“ – Ямбол.

Това е 57-мото поредно издание на надпреварата. Заявки за него, към този момент, са подали над 80 участници от над 21 лекоатлетически клубове в страната, които ще са разпределени в 8 възрастови групи. Участие ще вземат и ученици от пети до дванадесети клас от различни ямболски училища.

Част от кроса и през тази година ще бъдат някои от най-добрите бегачи в България. При мъжете ще се състезава Исмаил Сенанджи от „Евър“ – Варна, шампион на 4000 метра на Крос „Диана“ през 2020г., а при жените Маринела Иванова и Билсерин Сюлейман. Всички те са фаворити в своите категории.

Ямбол ще разчита на доброто представяне на спортистите от различните клубове по лека атлетика в града.

Целта на състезанието е да популяризира бяганията на средни и дълги разстояния и шосейните бягания, както в страната, така и Ямбол.

Традиционният републикански лекоатлетически крос „Диана“, превърнал се в спортна емблема за Ямбол, събира едни от най-добрите участници. За първи път се провежда на 4 декември през далечната 1966 г. по инициативата на покойния вече заслужил треньор Велислав Велев. Първата надпревара, както и до днес, се провежда по алеите на Градския парк със старт и финал пред зала „Диана“, но през годините се е случвало мястото да бъде променяно. Основна заслуга за запазването на надпреварата, чрез своя неспирен ентусиазъм, има един от най-изтъкнатите и вещи треньори в бяганията на средни и дълги разстояния у нас – Йордан Атанасов.