С футболен турнир започна Общинският етап от Ученическите спортни игри в Ямбол

През тази седмица в Ямбол започна футболният турнир от Общинския етап от  Ученическите спортни игри за 2023/2024 г., в които участват отбори от 23 училища. Те се провеждат на спортния комплекс на ФК „Ямбол-1915“ в к-с „Златен рог“.

Турнирът тази година се играе по правилата на футбол 7. Той беше открит от изпълняващия длъжността кмет на община Ямбол Васил Александров, който пожела успех на състезателите и напомни че всеки спорт, учи на дисциплина и постоянство.

В групата за 5-7 клас от тази година отборите по футбол са смесени – момчета и момичета. В нея участват отборите на Основно училище „Н. Петрини“, Основно училище „Хр. Смирненски“, Основно училище „Й. Йовков“, Средно училище „Св. Кл. Охридски“, ПМГ „Ат. Радев“, Основно училище „Л. Каравелов“, Обединено училище „Д-р Петър Берон“ и Основно училище „П. Р. Славейков“.

Много оспорвана беше още първата среща в тази възрастова група, като тимът на Основно училище „Любен Каравелов“ се наложи с 3:2 над връстниците си от Основно училище „Н. Петрини“. При юношите 8-9 клас отборът на Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ разби Природо-математическа гимназия „Ат. Радев“ с 9:2.

ПМГ „Ат. Радев“ участва в турнира с три отбора в трите възрастови групи 5-7 клас, 8-9 клас и 11-12 клас.

ГСАГД „Кольо Фичето“ е представена от два отбора във възрастовите групи на 8-10 клас и 11-12 клас.

С два отбора в същите възрастови групи са също Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии и Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й. Вапцаров“ и Профилирана гимназия „Васил Левски“.

В групата на 8-9 клас са също отбори на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“, Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ и Езикова гимназия „Васил Карагьозов“.

 

Професионална гимназия по икономика „Г. С. Раковски“ и Професионална гимназия по туризъм „Ал. Константинов“ участват в турнира с отбори във възрастовата група 11-12 клас.

По програма полуфиналите между тях ще са на 7 ноември, а финалите – на 10 ноември. Турнирът приключва на 16 ноември с финалите при най-големите.

До края на годината се планира да приключат и състезанията по волейбол.

Организаторите от Община Ямбол и Ученически спортен клуб „Ямбол“ са подготвили предметни награди за победителите, като купи, медали, спортни пособия и грамоти. Всички училища победители по видовете спорт продължават за областните състезания през месец март 2024 г.

Спортовете заложени в програмата са осем: футбол 7, баскетбол, волейбол, хандбал, лека атлетика, шахмат, бадминтон и тенис на маса. Децата са разделени в три възрастови групи: V-VII клас, VIII-X клас и XI-XII клас за момчета и момичета.

Планираните състезания в ученическите игри са част от изпълнение на ученическия спортен календар на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Община Ямбол за развитие и популяризиране на ученическия спорт, които да стимулират двигателната активност сред учениците, чрез предоставяне на възможност за организирана изява на децата.