Българите ще влизат в Турция само с лична карта

Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти, съобщава турският информационен сайт „Дикен“, позовавайки се на указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

Според решението българите ще могат да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни, гласи оповестеното решение.

Новината беше потвърдена и от българското Министерство на външните работи. 

„С декрет на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с №5887 от 26.07.2022 г., обнародван в Държавен вестник от 27.07.2022 г., се въвежда възможността граждани, които притежават лични карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит. Решението е взето в съответствие с чл. 18 на Закон № 6458 за чужденците и международната закрила“, пишат от външното ни министерство.

От ведомството допълват, че са проведени разговори с началника на ГКПП-Капъкуле и с кабинета на директора на Областната дирекция по сигурността в Одрин, но до този момент не са получени допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, като не бе посочен и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани. 

„До разпространяването на указания от Анкара към компетентните турски институции, се прилага действащия към момента режим, според който българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България- на 30-дневен безвизов престой в рамките на всеки 180 дни“, уточняват от МВнР.