Тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия – Варна открива своя

Ямболският художник Цветан Казанджиев – един от утвърдените български автори от последните десетилетия,  откри самостоятелна изложба в Градската художествена галерия на Варна. Под мотото „Фрагменти“ той е подбрал колекция от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите посоки в неговото многолико творчество.

Изложбата е реализация на наградата на Варненската градска галерия, която художникът получи през 2019 г. на Второто триенале „Духът на акварела“, което се проведе във Варна.

Звезди, луни и дълбочини в синьо и червено ще открият ценителите в знаковите работи от колекцията, която уважаваният художник е донесъл в морския град

„Фрагменти“ ми хрумна като работно заглавие – признава художникът. Не е точно конкретика, а една имагинерна структура, която аз въплъщавам в моите творби. За мен това е невидимата нишка към същността на изобразеното. Нося няколко цикъла в различни техники, а три от акварелите представям тук специално – с тях съм участвал в международни изложби и биеналета по света и искам да ги покажа сега на варненската публика.

Включил съм работи от цикъла „Звезда“, по който работя вече три години, избрах едни от дълбоките като структура и гама работи. Умишлено ги донесох, защото – нека открехна една завеса – черният цвят ми е любим. Тук са и кръговете с 40 см диаметър – тондо формат, които са трудни за работа, но са добро предизвикателство за мен.

 

 

Аз не робувам на моди и правила – идва ми нещо в главата, премислям го, постоява малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графиките. Преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си. Много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал да правя нещо случайно, или на парче. Всичко, което е излязло от моята ръка, от моята мисъл, е с подчертан знак, с подчертан подтекст, с вкус – по моите критерии. Не робувам и на стилистики.

Дори заглавията на работите ми са имагинерни – не съм разточителен в думите. Звездата е моята тема от последните години – това е посока, всеобхватна тема, стига човек да може да достигне до същността на понятието.

 В маслената живопис върху платно включвам стойности от бялото до черното, до нюанса, до сивото, с много малко пестелив цвят. Повече цвят влагам в графиката, а в живописта предпочитам монохромните решения – примерно три вида червено с едно черно. Не обичам папагалската шарена живопис. Мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено, по-изтънчено направено и по-просто, толкова е по-добро“, разказва художникът.

 Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската галерия.

 Изложбата ще остане експонирана до 5 март.

За художника:

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Негови графики са притежание на Националната галерия София, България; Графичен кабинет Варна, България; Dalarnas музей Фалун, Швеция; Арт музей Лодз, Полша; Арт музей Ферол, Испания; Арт музей Оренсе, Испания и в много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др. Художникът живее и работи в Ямбол. Участвал е в много международни изложби: в Япония, Холандия, Куба, Словения, Испания, Сърбия, Италия, Полша, Корея, Тайланд, Египет, финландия, Австрия, Германия, Чехия и др. Носител е на много наши и чужди награди: на на Специалната награда от Международното биенале на графиката в Сеул, Корея; Втора награда от Международния конкурс за графика „MAXIMO RAMOS“ в Испания и др.