Млади социалисти представиха България на фестивал в Русия

МО на БСП гр. Ямбол, бе част от делегацията, която представи България в Световния фестивал на младежите и студентите в Сочи, Русия

Общо 33 млади социалисти от МО на БСП допринесоха за силното представяне на България пред света. Във фестивала взеха участие над 20 000 младежи и студенти от 150 страни между 14 и 22 октомври.
Първите три дни делегацията беше изпратена в регионалната програма, която имаше за цел да опознае различните кътчета на Русия. Всеки един от тях посети различен регион: Екатеринбург, Новосибирск, Санкт Петербург, Красноярск, Ростов на Дон и много други.


Председателят на МО на БСП гр. Ямбол, Николина Генчева изкара първите три дни в Екатеринбург, който е административен център на Свредловска област и е на четвърто място в страната по население след Москва, Санкт Петербург и Новосибирск. „Всички участници бяха посрещани още на летището със стара руска традиция от хляб и сол. Посетихме също и Урал, мястото където се пресичат Европа и Азия“, сподели тя.
На 17 октомври всички българи се срещнаха в черноморския град Сочи. Там младежите представиха България на щанд, който имаше изключителна посещаемост. Голям интерес предизвика представената традиционна българска носия от Пиринския край. Младежите успяха да осъществят множество контакти и да създадат условия за стабилни и дълготрайни взаимоотношения.
Световният фестивал на младежите и студентите е проведен за първи път през 1947 г. в Прага. На него са взели участие 17 000 млади хора от 71 страни. Организатори тогава са били Световната федерация на демократичната младеж и Международния съюз на студентите (МСС). Изначално целите на това мероприятие са демонстрация на международна солидарност сред младежите, борба за мир и справедливост, предотвратяване на възраждането на фашизма и разпалване на нова световна война. За фон на фестивала служи антиимпериалистическия дневен ред, включващ в себе си противодействие на отделни страни, които се опитват да налагат свои правила на играта на други страни.
Уникалността на това събитие се състои в това, че на една площадка се събират хора от различни идеологически лагери, с различно светоусещане, но обединени в името на световен мир и солидарност.

Пресцентър БСП-Ямбол