100 години от рождението на актрисата Екатерина Кючукова – Мама Катя

Актрисата Катя Тодорова е едно от имената, свързали трайно своя живот и кариера с ямболската сцена. Тя е толкова обичана, че са много малко хората, които знаят истинското й име – Екатерина Тодорова Кючукова.

         Катя Тодорова е родена на 19.05.1920 г. в Асеновград. Тя е най-малкото от 8 деца в семейството на ресторантьор. Въпреки бедността на семейството сред любимите занимания на малката Катя е да играе на театър с простряна на въжето черга вместо завеса. Първите й изяви на театралната сцена са в родния й град. Първата й главна роля е била докато е ученичка във второ отделение в спектакъла „Малката кибритопродавачка“. За да я получи е била избрана след прослушване и изпит на всички момиченца от училището в родния си град.

         Един от ярките спомени на Мама Катя е свързан с изпита за трупа в Асеновград, проведен от пловдивския режисьор Тачо Танев. Трябвало да се представят басня, стихотворение и откъс от пиеса. След изпълнението я спират и повикват обратно. Влиза, а режисьорът й казва: „Качи се на сцената и повтори отново всичко!“ Мама Катя разказва: „Помислих, че съм най-некадърната и ме дават за пример. Разплаках се и излязох. После той дойде и ми каза: “Знаеш ли защо те накарах да изпълниш отново всички? За да видят добре какво съкровище не са знаели, че притежават!“. В Ямболския театър Катя Тодорова е поканена без конкурс от режисьора Димитър Керанков, който имал впечатления от предишната й работа като актриса, назначена след завършването на ВИТИЗ, първо в Асеновград, а след това и в Пазарджик.

         Катя Тодорова отдава на българския театър много години от своя живот. За нея спомени са запазили зрители от Асеновград, Пловдив и Сливен. Но с право може да се каже, че тя изцяло принадлежи на ямболските любители, които повече от 30 години се радваха и възхищаваха на нейния талант. В Ямбол разцъфтява нейното дарование, тук тя изгражда любими роли, тук създава ярки и трайни постижения, които ще остават за дълго в признателната памет на хиляди зрители. Съдбата я срещна в Ямболския театър с опитни и видни театрални педагози, които окриляват младото дарование, вдъхват му самоувереност и неусетно и за самата нея я превръщат в истинска актриса, чието име винаги се произнася със симпатия и уважение. Роли, образи, съдби, характери се нижат години след години и се вплитат във времето и пространството и оставят своя неповторим блясък като разкошен венец в творческата биография на един талантлив творец.

         Заради многото и изключителни роли Катя Тодорова е носител на различни награди. През 1972 е година е удостоена с орден „Кирил и Методий“ III степен. Две години по-късно на V Национален преглед на българската драма, печели Трета награда за женска роля, изпълнявайки ролята на Майката в спектакъла „Майка на всички“ от Георги Караславов и режисьор Евгени Генов. През 1981 година Катя Тодорова е удостоена с орден „Кирил и Методий“ II степен. Три години по-късно на XVIII Кинофестивал във Варна Катя Тодорова получава награда за женска роля за ролята на „Шапкарката“ във филма „От кога те чакам“. През 2001 година е удостоена с Голямата награда на Ямбол по повод 24 май за дългогодишния й принос в областта на театралното изкуство, творец с трайно творческо присъствие на сцената на Ямболския драматичен театър и във връзка с нейния 80 годишен юбилей.

         Многобройните приятели, зрители и почитатели на Катя Тодорова и до днес я наричат с милото Мама Катя“, не толкова заради ролите и наградите, колкото заради голямото сърце, благия нрав и благородството, което тази крехка на вид жена излъчва.

         До смъртта си Катя Тодорова избира да остане в Ямбол, близо до своите колеги, приятели и почитатели.